čtvrtek 2. srpna 2012

Noir: A Collection of Crime Comics

Azzarello, Brubaker, Phillips, Lemire a další


Když se řekne noir, vybavím si Nicholsona s přeraženým nosem. Tahle sbírka od Dark Horse je stylem noir říznutá, vyskytuje se tu jisté množství soukromých detektivů, osudových žen a kriminálníků bez skrupulí. Třináct krátkých příběhů různých autorů (staří mazáci i nováčci), kteří na ploše zhruba sta stránek rozehrávají zvrhlé představení plné násilí, vyšetřování a bizarních náhod jakoby vystřižených z Pulp Fiction. A celé je to černobílé, takže to přece musí být noir, ne? No, jak se to vezme.


Hned v úvodním kraťasu Davida Laphama je nám naservírována potyčka mezi dvěma násilníky a dívkou, která se jim snaží uniknout. Do toho je skrze flashbacky nastíněna jejich společná minulost. Noir ani omylem. Následující Staré silo (Jeff Lemire) představuje farmáře s nemocnou ženou, který má problém se splácením účtů. A shodou okolností přijde ke jmění. Je to skvělé, ale noir to není. Dále jsem k tomu přistupoval už bez předsudků a raději se bavil, nějaké ty noir prvky se v dalších kouscích přece jen objevují. Potíž je v tom, že většina z nich jsou jen průměrné krimi fláky (a jeden má dokonce sci-fi pointu jak ze složky Foxe Muldera).

Vypíchnu tedy jen to nejlepší (a tím myslím opravdu nářez): Albánec (M. K. Perker) je o uklízeči jehož noční šichta se zvrhne v krvavou lázeň. Krev na mých rukou (Rick Geary) ukáže jak ošidný může být komunikační šum mezi zhrzeným manželem, soukromým očkem a nájemným vrahem. V Noir 21. století (Brubaker/Phillips) se odehraje zvrácená hra jednoho manželského páru a bezkonkurenčně nejšťavnatější jednohubku má na triku Brian Azzarello s brazilským duem Fábio Moon - Gabriel Bá, kteří v povídce Těžká noc pošlou nezkušenou malou rybu z podsvětí se zbraní v ruce, aby okradla jednoho vlivného muže, který se tou dobou se ženou a malým synkem zrovna vrací temnou uličkou z kina. Mrk, mrk (a ne, DC logo se nikde v knize nevyskytuje).


Nakonec to tedy stálo za to. Komiksů s kriminální zápletkou je u nás jako šafránu, pokud se k tomuhle dostanete, můžete to brát jako takové lehké oťukávání před podzimním příchodem těžkého kalibru jménem Criminal.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.