čtvrtek 2. srpna 2012

Batman: Nöel

Lee Bermejo


„Ho, ho, ho...!“
(Santa letos nechal červený overal s čepicí doma a místo něj si natřel obličej bílou barvou, proříznul ústa od ucha k uchu a na hlavu nasadil zelenou paruku)

Máme tady další remake Dickensovy Vánoční koledy. Je Štědrý den. Chamtivý lichvář Scrooge (Vydřigroš) je zlostný, mstivý a zlomyslný starý muž a pokud ve svém počínání bude pokračovat, nečeká ho zrovna růžová budoucnost. Postupně se mu zjevují tři duchové Vánoc, kteří se jej pokusí napravit. Scrooge se tedy musí změnit dřív, než bude pozdě, protože každý nakonec za své činy zaplatí. To je v kostce děj celé Vánoční koledy.

Batman je Scrooge. Bruce Wayne zestárl, zahořkl a chytil pořádný zápal plic. Když říká „Justice comes at a price!“ myslí to zcela vážně (tenhle Batman se prostě s ničím nemaže). Místy mi připomíná Batmana z Millerova Návratu Temného rytíře. Na návštěvu zavítají tři "duchové Vánoc" - Catwoman připomene světlou minulost, Superman nastaví zrcadlo a zdůrazní lidskou stránku a Joker pak Batmana pohřbí. Celé je to rámováno pátráním po čerstvě uprchlém Jokerovi a právě ona Batmanova zaslepená a zuřivá touha po polapení zločince vede rychle k jeho vlastní zkáze. Samozřejmě nechybí ani povinné připomenutí osobní tragédie, jež potkala malého Bruce a jeho rodiče (a tentokrát je to i velice zdařile vylíčeno).

Lee Bermejo se nám zkrátka rozhodl toho starého zapšklého a zamračeného Batmana (jakého máme mimochodem tak rádi) předělat na sluníčko s optimističtějším pohledem na svět (tedy asi takového parťáka do nepohody jakým byl Batman Adama Westa). Zda se mu to povedlo si už musíte zjistit sami.


Kresba je fantastická. Batmanův bojový kostým je fantastický. Zadek Catwoman v latexu je fantastický. Joker je fantastický (kdo jste četli Azzarellova Jokera, máte představu). Bermejovy obrázky jsou neuvěřitelně plastické, jakoby vystupující z papíru, mimika tváří je detailní a dynamika pohybu postav precizní. Je vidět, že autor se s tužkou vyloženě mazlil. Jediné, co mi celou dobu trhalo bulvy byl lettering použitý u vypravěče příběhu, zde byl totiž zvolen jakýsi hnusný font a příliš velké písmo (jak z čítanky), které nevhodně zasahují do obrázků a výrazně je tak narušují. Decentní rámeček (a hlavně menší velikost písma) by byli určitě vhodnější. Docela mě překvapilo, že za tou hrůzou stojí bůh letteringu Todd Klein. Možná to měl nařízeno od autora, nevím.

Pokud vůbec neznáte Dickensovu Vánoční koledu (nebo alespoň stejnojmenný CGI animák s Jimem Carreym), tak se nejspíš moc nepobavíte. Já mám tyhle superhrdinské předělávky klasických témat rád (a často je i vyhledávám) a tahle určitě patří k těm povedeným. Osobně se mi ale o trochu více líbila jiná starší variace na Dickensovu povídku - Batman: Ghosts (Jeph Loeb & Tim Sale), kde Batmana navštívili tři duchové Halloweenu.

Při čtení mi vrtalo hlavou, proč se to jmenuje Nöel, když tam nikdo s tímhle jménem nevystupuje. Na internetech jsem pak zjistil, že Nöel je alternativní výraz pro Vánoce :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.