středa 1. srpna 2012

Beasts of Burden: Animal Rites


Ewan Dorkin & Jill Thompsonová


„It's a frog. A giant frog. A mother-humpin', big-ass, giant frog.“ 
(malý mopsík se upřímně podivuje nad rozměrným obojživelníkem)

Paranormální jevy, čarodějnice, zombie, démoni a duchové. Je vám to povědomé? Ne, tohle není Úřad paranormálního výzkumu a obrany. Tohle je Společenství moudrých hafanů a momentálně do svých řad verbuje nové učedníky. Těmi je ústřední pětice psů ze sousedství a jeden kocour, který dostal vyjímku, protože se jmenuje Sirotek, nad čímž by se i kámen ustrnul. A říkají si Beasts of Burden, protože jejich oblastí působnosti je zapadákov jménem Burden Hill (a taky je to trefný dvojsmysl).


Jejich první anomálií k rozlousknutí byl případ strašidelného domu, tedy přesně, strašidelné psí boudy. A hned z toho byla cena Willa Eisnera za nejlepší kraťas. Zvířecí charaktery jsou skvěle napsány, disponují výraznými a tedy snadno rozpoznatelnými vlastnostmi (husky jako tahoun party, mops je věčný morous a skeptik, dobrman strašpytel, nechybí roztomilý pohodář nebo moudrý rádce), navzájem se špičkují, ale drží při sobě a občas si očuchávají zadky.
Evan Dorkin, ten magor, co řadu let ve svých komiksech prznil "nevinné" mléčné výrobky, opět vytvořil svérázné dílo. Tentokrát však křičící po neskonalém obdivu a uznání i slušně vychovaných dospělých čtenářů (a otrlejších dětí). Vodovky Jill Thompsonové jsou, jedním slovem, famózní. Na tohle se můžu koukat hodiny. Možná si její práci pamatujete ze sandmanovských Krátkých životů. Tak to nic nebylo. To bylo jen takové obyčejné kreslení. To, co předvádí v Beasts of Burden, je malba se vším všudy, hra barev, světel, stínů, zkrátka lahoda pro oko.


Rozhodně nejlepší zde publikovanou povídkou je ta s názvem Lost, ve které partička pátrá po pohřešovaných štěnatech. Hororově úderné, přesto vtipné a dojemné zároveň. Tohle by se vyjímalo na stránkách Crwe jako když vyšije, kdyby ovšem Thompsonová toliko nepohrdala českou almužnou (nebo Jirkou Pavlovským?) - údajně je na nás příliš drahá. V tomto případě mají pod palcem práva na vydávání nejspíše Dark Horse Comics, takže kdo ví, možná se jednou přece jen dočkáme. Zatím nezbývá nic jiného, než zakoupit Beasts of Burden v originále. Tohle si totiž NESMÍTE nechat ujít. A máte-li doma psa/kočku je to vaše povinnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.