čtvrtek 11. ledna 2018

Filmová sklizeň: Best of 2017

Filmový rok zase skončil dřív než by jeden stačil říct "Kevin Spacey mě taky osahával" a je tu další pravidelná bilance těch nejsilnějších kinematografických zážitků. Loni se toho v kinech moc zásadního neudálo. Tedy filmů tam byla spousta, ale těch hodných zapamatování či ověnčení nějakou tou plaketou za zásluhy tam bylo vážně poskrovnu. Pohodlné přítmí kinosálu se podařilo využít celkem třiadvacetkrát (z čehož si to rovnou dvakrát slíznul nový Blade Runner) a protože holywoodské menu bylo tentokrát překvapivě skromné, vešlo se nám tam i rumunské civilní drama Zkouška dospělosti, bulharská hořká alegorie Glory či maďarská netradiční romance O těle a duši. A že to byly dobroty! Evropská kuchyně stále šmakuje. Jako bonus navrch jsme si na samém sklonku roku dopřáli dvanáctidílný seriálový maraton na jedno posezení (aka dřevěný zadek) s čerstvou novinkou Petra Zelenky Dabing Street. Je to velká paráda a milovníci kvalitní tuzemské tvorby nenačichlé prvoplánovou trapností se mají opět nač těšit. Akorát mě mrzí, že jsem si nechal pláchnout obnovenou premiéru druhého Terminátora. Arnoštovo „Hasta la vista, baby!“ na tom velkém plátně muselo vypadat náramně. Vím, je to na facku.



Se synem jsme návštěvu kina absolvovali dvakrát (Auta 3, Paddington 2) a vzhledem k tomu, že vlastně šlo jen o víceméně vydařené sequely, nebyla to loni žádná sláva. Produkci snímků pro nejmenší diváky sleduji bedlivě a vyhlížím, na co spolu vyrazíme příště (Coco od Pixaru to v lednu jistí), ale vždycky když vidím, jaké zrůdné hovnařiny těm našim capartům distributoři tlačí do hlaviček (Příšerákovi, Emoji ve filmu, Mimi šéf), je mi z toho krapet blivno. Takže to pak doháníme doma u knížek, ale o tom už jinde. Z předem očekávaných blockbusterů zazářila Válka o planetu opic, která úspěšně završila životní pouť jednoho nadaného šimpanze, stejně tak se blýsknul Nolanův Dunkerk, jehož vražedné tempo nás přežvykovalo téměř sto minut bez jediného nádechu. Král Artuš Guye Ritchieho překvapil svěžím přístupem k již stokrát viděnému a dotáhl to na nejlepší fantasy podívanou posledních let a v La La Landu Damiena Chazella mi Emma Stoneová s Ryanem Goslingem roztančili duši. Z menších, ale o to působivějších snímků zabodovalo nekompromisní rodinné peklo Místo u moře (Casey Affleck!), veterán nezávislého filmu Jim Jarmusch natočil ryzí poezii ze života (Paterson) a Darren Aronofsky mě umlátil svou abstraktní vizí rozpadu mezilidského vztahu (matka!).



Mimo regulérní distribuční síť však proklouzly i nenápadné rybky s proporcemi mnohatunových vorvaňů. V Brawl in Cell Block 99 Vince Vaughn láme končetiny a ukopává hlavy takovým způsobem, že z toho ještě půl roku nebudu mít klidné spaní, Trestanec Nikolaj Coster-Waldau vyměnil roucho blonďatého beránka za vizáž zlého pokérovaného vlka s mohutným knírem a nájemný Wheelman Frank Grillo usedl za volant, šlápl na plyn, přejel Baby Drivera a zastavil se až před závěrečnými titulky. Jo, loni to byla slušná jízda!

Následující žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v oficiální české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i snímek, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít o opravdu výraznou pecku.



TOP 10 (FILM 2017)

01. / Wind River
04. / Paterson
05. / Život
06. / matka!
09. / Dunkerk
10. / To
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou:

Příjemné překvapení: Král Artuš: Legenda o meči


Srágora roku: Vetřelec: Covenant

Uplynulý televizní rok definuje jedno slovo. Netflix. Třicet nakoukaných seriálů za rok a devět z nich vyšlo právě z líhně tohoto amerického giganta na poli streamovacích služeb. HBO je dávno na lopatkách a ostatní kabelovky jen usedavě pláčou v koutě. Narcos, Mindhunter, Godless, Dům z karet, GLOW, Ozark, Punisher, Defenders, Stranger Things a to jsem toho ještě spoustu nestihl. V přípravě je navíc seriálová adaptace Zaklínače od Andrzeje Sapkowského, což znamená jediné. Geralt z Rivie si celou Hru o trůny dá k snídani a s hlasitým říhnutím brzy obsadí pozici krále televizní fantasy. Ale abych ostatním jen nekřivdil, musím pochválit výtečně napsané Sedmilhářky (HBO) i dystopické drámo Příběh služebnice (Hulu), stále táhnoucí Miliardy s Rayem Donovanem (Showtime), bránici trhající skvadru z Brooklyn 99 (Fox), uhrančivé Taboo s Tomem Hardym či legendy špinavého Birminghamu Peaky Blinders (BBC). Příjemným překvapením pro mě pak byly animované myšky Lucie Lomové z produkce České televize (Anča a Pepík) a u Syfy se na konci roku vytáhli s velmi povedenou adaptací komiksu Granta Morrisona a Daricka Robertsona (Happy!). Trofej za nejbolestivější pokoukání (občas hraničící s terorem a krvácením z očí) si naopak odnesla nová řada Městečka Twin Peaks. David Lynch se holt zase jednou nechal unést a z původní krimi soap opery tak bohužel nezůstal kámen na kameni. A tolik očekávané Americké bohy jsem nakonec ani nedokoukal. Je to strašlivá prasárna.



TOP 10 (SERIÁL 2017)

01. / Narcos (3. sezóna)
02. / Mindhunter (1. sezóna)
03. / Příběh služebnice (1. sezóna)
04. / Sedmilhářky (minisérie)
05. / Godless (minisérie)
06. / Volejte Saulovi (3. sezóna)
07. / Miliardy (2. sezóna)
08. / Dům z karet (5. sezóna)
09. / The Deuce: Špína Manhattanu (1. sezóna)
10. / Peaky Blinders (4. sezóna)
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou:
Pozůstalí (3. sezóna)
Fargo (3. sezóna)
Ray Donovan (5. sezóna)
GLOW (1. sezóna)

Příjemné překvapení: Legion (1. sezóna)

Zklamání: Městečko Twin Peaks (3. sezóna)

Úvod letošního roku bude neskutečně našlapaný. Aaron Sorkin sází na Jessicu Chastainovou a její Velkou hru, Fatih Akin v Odnikud zase spoléhá na Diane Krugerovou, Woody Allen si střihne další povinnou vztahovku v Kole zázraků, Alexander Payne režíruje zmenšeného Matta Damona, Martin McDonagh spolu s Frances McDormandovou vyvěsili Tři billboardy kousek za Ebbingem a už teď mají zaděláno na pecku sezóny, Pixar si to přihasí s rozvernou nádherou Coco, Ridley Scott vyměnil Kevina Spaceyho za Všechny prachy světa, Joe Wright představí Winstona Churchilla s tváří Garyho Oldmana v jeho Nejtemnější hodině, Paul Thomas Anderson a Daniel Day-Lewis utkají Nit z přízraků, Clint Eastwood opět zadrnká na téma hrdinství v Paříži 15:17, Guillermo del Toro kočíruje romantickou monstrpodívanou Tvář vody a Steven Spielberg si ukousl sousta rovnou dvě - pro nás dinosaury a fanoušky sáhodlouhých konverzací Akta Pentagon s Tomem Hanksem a Meryl Streepovou a pro neposednou omladinu nadopovanou energetickými nápoji pak virtuální scifíčko Ready Player One. S takovou náloží budeme už v polovině roku praskat ve švech, tak snad nám to vydrží. Ale stejně bych teď strčil ruku do ohně za to, že bijákem roku bude ten nový animák Wese Andersona. Hezký filmový ročník 2018 vám všem.




Předchozí ročníky zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.