pondělí 13. ledna 2014

Filmová sklizeň: Best of 2013

Promítačky si odkroutily poslední šichtu, kinosály zejí prázdnotou a uklízečka vysává popcorn ze sedaček. Střih. Rok se s rokem sešel a uzrál čas na pravidelnou výroční bilanci filmových zákusků. Loňský ročník do naší distribuce zase přitáhl spoustu průměrných fláků, srágor a babovřesků, ale tu a tam se v té zatuchlé stoce zatřpytil i nějaký ten diamant. Zack Snyder nám představil svou vizi nadčlověka poletujícího v červenomodré pláštěnce, Neill Blomkamp potvrdil své tvůrčí kvality a rozdrtil kinosály těžkotonážním scifíčkem, Richard Linklater se opět po letech sešel s kamarády, aby sesmolil nejlepší konverzačku posledních let a Ben Stiller nás na sklonku roku rozněžnil příjemnou jednohubkou o sympatickém snílkovi. Do kina jsem všehovšudy zavítal dvaadvacetkrát, což je zhruba standard, více jakž takž koukatelných premiér v tuzemských sálech nenajdete. Opravdu, díval jsem se všude, ale česká kinodistribuce je schovává velmi důkladně.

Žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i snímek, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít o opravdu výraznou pecku.

____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou: Kapitán Phillips, Kick-Ass 2, Lásky čas, Muž z oceli, Nespoutaný Django, Ruby Sparks, Rychle a zběsile 6, Star Trek: Do temnoty, Terapie láskou, Za borovicovým hájem

Příjemné překvapení: Pot a krev („I believe in fitness!“)

Zklamání roku: Pacific Rim, Wolverine

Loni se se seriály v našem obýváku roztrhl pytel a to doslova. Svůj drahocenný čas jsem věnoval více než třiceti aktuálním sériím všemožných žánrů - od komediálních stálic (Misfits, Teorie velkého třesku, Community, Jak jsem poznal vaši matku, Californication, Girls, Vychovávat Hope), přes mrazivé krimi/thrillery (Bates Motel, Hannibal, The Bridge, Banshee, The Killing), historické/fantasy fresky (Hra o trůny, Vikings, Spartakus), horory (American Horror Story), kokotiny (Arrow, Agents of S.H.I.E.L.D.) až po do křupava vypečené politicko-špionážní pletichy a gangsterky. Zde je tedy deset mých nejoblíbenějších kousků uplynulého roku.




TOP 10 (SERIÁL 2013)

01. / House of Cards (1. sezóna)
02. / Newsroom (2. sezóna)
03. / Perníkový táta (5. sezóna/finále)
04. / Impérium: Mafie v Atlantic City (4. sezóna)
05. / Město divů (2. sezóna)
06. / Ray Donovan (1. sezóna)
07. / Ve jménu vlasti (3. sezóna)
08. / Živí mrtví (3. + 4. sezóna)
09. / Mob City (1. sezóna)
10. / The Americans (1. sezóna)

____________________________________________________

Příjemné překvapení: Almost Human (1. sezóna)

Zklamání roku: Dexter (8. sezóna) a zaříznutí výtečných sérií Go On / Boss.

A to jsem ještě neviděl chválenou kriminálku Low Winter Sun s Markem Strongem, thriller The Fall s Gillian Anderson a dobovou gangsterku Peaky Blinders s Cillianem Murphym... pořád je co dohánět.

Filmový rok 2014 je před námi, čekají nás velké věci (Godzilla, Úsvit planety opic, Interstellar) i malé radosti (Grandhotel Budapešť, 22 Jump Street, Sabotage). A hned zkraje nebudu troškařit, už tenhle týden letošní ročník rozstřelím kompletní Nymfomankou od Triera (na jeden zátah!) a v pátek vyrážím na Scorseseho nejnovější zářez - Vlka z Wall Street. Krásný rok plný filmových zážitků i vám!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.