čtvrtek 29. listopadu 2012

The Other Side

Jason Aaron & Cameron Stewart


„Hell sucks.“

Víte co mají společného filmy Četa, Olověná vesta, Apokalypsa nebo Lovec jelenů, vyjma toho, že jsou to skutečné perly kinematografie? Všechny nastiňují obdobné téma - válečné běsnění ve Vietnamu. A samozřejmě poselství, že válka je špatná, nezbedná a fujky fuj záležitost. Právě Olověná vesta, jedno z mistrovských děl Stanleyho Kubricka, adaptuje knižní předlohu s názvem The Short-Timers napsanou jistým Gustavem Hasfordem, válečným veteránem z Vietnamu. A mimochodem také bratrancem Jasona Aarona. Aaron bedlivě naslouchal nejen Hasfordovu vyprávění, ale i vzpomínkám jeho přátel z námořní divize, kteří se v letech 1967 až 1968 účastnili nezapomenutelného all inclusive (bahno, pijavice a smrt v ceně) pobytu ve vietnamských džunglích. A pak, volně inspirován zážitky veteránů, sepsal scénář hororového komiksu, ze kterého mrazí.


„V pondělí 4. září 1967 odvysílala stanice CBS závěrečnou epizodu Gilliganova ostrova. Jimi Hendrix uvedl svůj koncert ve švédském Stockholmu skladbou Killing Floor. Na stadióně Fulton County v Atlantě porazili domácí Braves hostující Phillies v obou zápasech speciálního utkání. A v provincii Quang Tin v Jižním Vietnamu si devatenáctiletý vojín Jon J. Faulkner vysloužil své jedinečné Purpurové srdce... když mu střela z minometu ráže 82mm oddělila nohy od těla a vyvrhla jeho útroby. Ten nebohý bastard nejspíš snil o sňatku s jeho středoškolskou láskou a o otevření prvního bufáče v rodné díře kdesi v Missouri... namísto toho teď chcípnul v údolí Que Son s tváří zabořenou v blátě a vlastních sračkách.“


The Other Side vypráví příběh dvou vojáků z protilehlých barikád - mladičký Bill Everett z amerického zapadákova v Alabamě je nerozvážné ucho, které ani netuší, kde Vietnam leží, natož proč se tam prolévá krev a službu vlasti bere jako otravnou nutnost. Zato asijský protějšek, devatenáctiletý Vo Binh Dai, syn farmářů z vesničky poblíž Hanoje v Severním Vietnamu, své poslání vnímá jako samozřejmost z úcty ke svým předkům i své milované zemi a je na něj náležitě hrdý (jeho otec bojoval proti Francouzům, ve Vietnamu je válka velmi populární). Ani jemu slovo 'komunismus' nic moc neříká, oproti vidlákovi z Alabamy, jež má při představě úmrtí tisíce mil od domova řádně naděláno v kalhotách (ostatně, kdo by neměl), však nepostrádá vysokou míru odvahy. Což kupříkladu dokazuje v přímém souboji "na férovku" s po zuby ozbrojenou posádkou vrtulníku.


Zatímco si Bill Everett prochází nezbytným uřvaným drilem (Olověná vesta included), Vo Binh Dai putuje se svým oddílem přes celou zemi do její jižní části, kde se odehrávají ta pravá pekelná muka. Mladý Američan už při pouhém výcviku propadá zoufalství a začíná mít halucinace, ve kterých se mu zjevuje mrtvý voják s ustřelenou čelistí. A ke všemu k němu promlouvá vlastní zbraň a nabádá ho k zabíjení. Jeho duševní stav se s odhalováním válečných hrůz zhoršuje a ve vlhkých vietnamských zákopech často propadá šílenství. A ani rákosník nemá klidné spaní, ve snech jej navštěvují mrtví spolubojovníci a poté, co se stane svědkem vyvražďování vesnic samotnými příslušníky Vietcongu, to s ním jde také z kopce. Jo, chlapci zažijí hodně ošklivé chvilky. Tahle válka není pro mladý. Jak jejich tažení dopadne a zda se oba protagonisté nakonec střetnou si už musíte přečíst sami. Rozhodně to za to stojí.


„Brother, tell me... what is communism?“
„Foutu imbecile! Just shut your eyes and move your feet! No more talking or else there'll be hell to...“


Jason Aaron, rodák z Alabamy, se za své doposud krátké působení na komiksové scéně již vyšvihl mezi elitu. The Other Side bylo první dílo, se kterým uspěl u velkého vydavatele (DC/Vertigo) a rovnou z toho byla nominace na Eisnera. Z jeho rychle se rozrůstajícího portfolia se sluší vypíchnout znovuoživení dospělé série PunisherMAX, indiánskou gangsterku na pokračování Scalped nebo slušnou polízanici s Loganem Wolverine: Weapon X. Přinejmenším na Punishera si brousím tesáky.
Na ilustracích se podílel Cameron Stewart (Assassin's Creed: The Fall, s Grantem Morrisonem spolupracoval na sériích Batman & Robin a Seaguy) a je vidět, že práce mu šla vyloženě od ruky. Stewart užívá tlustší linku s důrazem na detailní vykreslení tváří, halucinační pasáže mají výrazný hororový nádech a při bojových scénách se vám budou ježit napětím i chlupy v nose.


Pokud máte v oblibě výše uvedené filmy a nepohrdnete kvalitním obrázkovým čtením (to byste tady ale nejspíš neztráceli čas), okamžitě si tenhle kousek sežeňte. Čtěte zásadně při ranní vůni napalmu u misky rýže po noci strávené s pouliční šlapkou obdařenou syflem. Doporučuje osobní psychoanalytik plukovníka Kurtze.


1 komentář:

  1. Punishera fakt doporučuju. Pro mě je Aaronův run dosud nejlepší adaptace této postavy.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.