středa 27. ledna 2016

Filmová sklizeň: Best of 2015

A je to tady, vážení! Čerstvě z pece vytažený, do křupava propečený a celuloidem vonící žebříček největších filmových událostí uplynulého roku. Loni jsem se do přítmí kinosálu vmísil celkem čtyřiatřicetkrát, z toho dvakrát na jeden a týž film a počítám, že se na ty Star Wars zajdu mrknout ještě potřetí. Nemálo hodin padlo za vlast také v obýváku před televizí, kde jsem opět vyseděl důlek a občas se mohlo zdát, že jsem k tomu gauči dokonce přirostl (Narcos!). Vzhledem k tomu, že již nemám na pohyblivé obrázky tolik volného času jako dřív, je to snad poprvé, co jsem nestihl zkouknout žádnou novinku z jihokorejské produkce a toho černobílého umění bylo taky docela poskrovnu. O zameškaném Sorrentinovi ani nemluvě. Zato jsem zcela poprvé do biografu vytáhl synátora. Jeho životní kinopremiérou byla nádherně animovaná Píseň moře, což byl možná trochu nevhodně zvolený severský art pro odrostlejší klacky, takže ta ryzí bezbřehá zábava se dostavila až u celovečeráku s Ovečkou Shaunem. A pak už to jelo jako po másle, Mimoni, Malý pán, V hlavě, Peanuts, Malý princ... a já jsem rád, že konečně mohu zase chodit do kina na animáky a necítit se při tom nepatřičně. Myslím, že udička se zasekla a jednou nám z toho caparta vyroste podobně zanícený fanda do filmu.

Loňský filmový rok byl ve znamení slintajících xenomorfů. Na jaře nám v kině nervy našponoval režisérský sestřih Ridleyho Scotta (Vetřelec) a na podzim nás pak vykostil James Cameron (Vetřelci). Křičeli jsme hrůzou z plných plic, ale nikdo nás neslyšel. Prodlouženou verzi Cameronových Vetřelců bych vyzdvihl obzvlášť. Ačkoli mám tuhle pecku nakoukanou horem dolem, na tom velkém plátně to byla neskutečná jízda a je vidět, že když se řemeslo dělá poctivě, zadupe vás do země i po téměř třech dekádách od premiéry. Došlo i na kinoprojekci jednoho z mých nejoblíbenějších snímků vůbec - Klub rváčů Davida Finchera mě znovu přišrouboval do sedačky a nedovolil mi jedinkrát uhnout pohledem. Tohle je zkrátka klenot. Našlo se tam místo i pro intenzivní vztahové peklo od Bergmana (Scény z manželského života) a závěr roku pak patřil komediálním čerchmantům ze skupiny Monty Python. Jejich čtyřicetiletý Svatý grál mi opět příjemně polechtal bránici a kdyby nám to promítání netípla policejní razie, seděl bych v tom kině dodnes.


Z novinek bych vypíchnul obzvlášť povedenou životopisnou fresku z pera Aarona Sorkina (Steve Jobs), George Miller se na stará kolena blýsknul nejzběsilejší náloží roku (Mad Max), Damien Chazelle napsal a odrežíroval prvotřídní bubenické drámo, jež strká do kapsy všechny ty vyčpělé jednohubky o ambicích (Whiplash), Steven Spielberg po letech znovu osedlal Toma Hankse a vyrazil s ním do mrazivého Východního Berlína (Most špiónů), Denis Villeneuve si střihl další hutný thriller, v němž nám nastínil, jak daleko může sahat vliv drogových kartelů (Sicario), M. Night Shyamalan konečně dokázal, že ještě nepatří na sběrný dvůr barevných kovů (The Visit) a J. J. Abrams se přiřítil s novou epizodou z předaleké galaxie. Jediné místo v kinosále nezůstalo suché.

Velkým zklamáním pro mě byla Skrytá vada mého oblíbence Paula Thomase Andersona, který neukočíroval stopáž a sesmolil neuchopitelnou detektivku naloženou v amfetaminovém rauši. Masivním úbytkem na kvalitě překvapil i vizionář Michael Mann, jenž natočil umolousané drama bez špetky napětí (Hacker) a ten Blomkampův Chappie díru do světa taky zrovna neudělal. Akce bezvadná, ale humor jak z prvního stupně devítiletky. Neodpustím si ani další rýpnutí do tuzemské filmové distribuce, která nám úspěšně zazdila nejen premiéru brilantního Foxcatchera, ale zapřela i existenci nových snímků Jasona Reitmana (Muži, ženy a děti) či Zacha Braffa (Wish I Was Here). Což je vzhledem k jejich nepopiratelným kvalitám neodpustitelné a je jisté, že se za to zodpovědní jedinci budou jednou škvařit v jámě pekelné spolu s tvůrci ohavnosti jménem Terminator Genisys.

Následující žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v oficiální české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i snímek, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít o opravdu výraznou pecku.


TOP 10 (FILM 2015)

01. / Steve Jobs
02. / Whiplash
04. / Slídil
05. / Birdman
07. / Foxcatcher
09. / Marťan
____________________________________________________


Příjemné překvapení: Jurský svět, The Visit

Zklamání roku: Skrytá vada

Co se televizní produkce týče, byl to velmi plodný rok. Šestadvacet nakoukaných sérií hovoří za vše. Jedna z nich jim však s přehledem vládne. José Padilha znovu spojil síly s Wagnerem Mourou a spíchnul časosběrnou dobovku o vzniku jednoho z největších drogových kartelů v Jižní Americe. A je to takový nářez, že všechno ostatní proti tomuhle vypadá jako důlek v zemi s párem hliněných kuliček. Akorát Banshee se pyšní skleněnkama a ve třetí sezóně servíruje jednu masakrální bitku za druhou (scéna Nola vs Burton vejde do dějin). Letošní finále bude velké, to vám garantuju. Z komiksového podhoubí vystrčil růžky Daredevil a bylo z toho bezmála překvapení roku. To by ovšem tuhle pozici nesměl zabrat Gilliganův spin-off Perníkového táty, který z nepříliš výrazné vedlejší postavy bezcharakterního právníka vykřesal tahouna série, jejíž budoucnost doporučuji bedlivě sledovat. Ray Donovan se s diváky rozloučil se vší parádou a v dojemném závěru rozechvěl nejedno mužské srdce. Z vysoko nastavených standardů neslevil ani tvůrčí tým Brooklyn Nine-Nine, který nám již druhou sezónu nevybíravým způsobem trhá bránici. Jenom ti Živí mrtví se pomalu šourají někam do kytek. A můžou za to obzvlášť odfláknuté dialogy. Nevím, co se děje, ale z kdysi výstavního postapo dramatu se stala bezkrevná parodie, která vyloženě šustí papírem. Kirkman by si to měl pohlídat, byla by škoda tu sérii předčasně pohřbít.


TOP 10 (SERIÁL 2015)

01. / Narcos (1. sezóna)
02. / Banshee (3. sezóna)
03. / Dům z karet (3. sezóna)
04. / Fargo (2. sezóna)
05. / Knick: Doktoři bez hranic (2. sezóna)
06. / Volejte Saulovi (1. sezóna)
07. / Ray Donovan (3. sezóna)
08. / Temný případ (2. sezóna)
09. / Ve jménu vlasti (5. sezóna)
10. / The Affair (2. sezóna)
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou: Brooklyn Nine-Nine (2. sezóna), Pozůstalí (2. sezóna), Najděte mi hrdinu (minisérie), Takoví normální Američané (3. sezóna), Daredevil (1. sezóna)

Příjemné překvapení: Volejte Saulovi

Zklamání roku: 5. sezóna Živých mrtvých (a ta šestá u mě momentálně aspiruje na definitivní zaříznutí)

Ani letos nebude v kinech o chuťovky nouze. Hned zkraje boduje Quentin Tarantino se svou komorní detektivkou Osm hrozných, v těsném závěsu mu sekunduje Iñárritův neméně výtečný Revenant, Paul Greengrass si opět ochočí Matta Damona a novou bourneovkou se pokusí vypálit rybník všem těm Bondům a Huntům, Míša Fassbender si zaskotačí na střechách budov středověkého Španělska v adaptaci videoherní série Assassin's Creed, Gareth Edwards bude pod drobnohledem Star Wars fanoušků kvůli prosincové premiéře Rogue One, Rusell Crowe a Ryan Gosling si v krimi fláku ze 70. let zahrají na Správné chlapy a Martin Scorsese si odrežíruje historický spektákl o prvních Evropanech na japonském území.

A máte-li rádi obrázkové čtivo, tak se z té letošní nadílky filmových adaptací nejspíš poserete. Již zanedlouho do kin vtrhne nezastavitelný průjem hlášek aka Deadpool, Captain America si dá po čuni s Iron Manem v Občanské válce, Scott Derrickson na plátně oživí Doctora Strange s luxusním obsazením, David Ayer vyfasoval novodobého Jokera a s ním celý Sebevražedný oddíl, Bryan Singer do nás naláduje x-menovskou Apokalypsu, Channing Tatum si střihne roli Gambita a Zack Snyder to celé rozčísne Úsvitem spravedlnosti, ve kterém konečně dojde na dlouho očekávanou přesdržkovou mezi Temným rytířem a Mužem z oceli. Přinejmenším Snyder má moje sympatie už dopředu jisté, na ten film čekám prakticky od chvíle, kdy jsem poprvé přečetl onen legendární Millerův majstrštyk. Krásný filmový rok 2016 vinšuju!



















Filmová sklizeň: Best of 2014
Filmová sklizeň: Best of 2013
Filmová sklizeň: Best of 2012

Předchozí ročníky zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.