pondělí 18. května 2015

Gunsmith Cats

Keniči Sonoda

Nazdar Kamile, poslyš, přišly mi ty Gunsmith Cats, ale asi to budem muset reklamovat. Má to blbě přilepenou obálku, řazení panelů nějak nesedí, děj vůbec nedává smysl a ke všemu je to celý černobílý. Vypadá to na chybu tiskárny. Jo počkej, teď to tady čtu... ona je to asi manga, ty vole. No mně ty oči přišly nějaký divný, tak potom se vše vysvětluje. Hele, vážně na tohle chceš recenzi?

Humory stranou, mangu do ruky často neberu. Ne proto, že by mi komiksy asijské provenience způsobovaly nějakou alergickou reakci plnou kvasících vředů, to ne, ale vzhledem k mému dostatečnému vytížení čtivem proudícím z amerického kontinentu už na ně zkrátka toho času tolik nezbývá. Podobnou diskriminací u mě trpí i komiks evropský, ke kterému se stejně jako v případě mangy prakticky dostanu pouze skrze vydavatelství Crew. V minulosti jsem si z jejich šikmooké nabídky pro odrostlejší čtenáře osahal tituly Death Note (slušný fantasy thriller) či Crying Freeman (výtečný krimi akčňák) a nyní padla volba na fešandy z Gunsmith Cats. Zda i aktuální novinka stále drží laťku kvality vysoko nad průměrem se dočtete níže.



Tahle krasavice střílí kulky s dutou špičkou, a pro každýho z vás má jednu.“

Ano, drží. A teď si to padejte sehnat. Těch pár nevěřících Tomášů, případně jedinců uvězněných v práci či ve škole se ale teď klidně může ponořit do následující slovní vaty. Devatenáctiletá panna Rally Vincentová v Chicagu provozuje obchod se střelnými zbraněmi a municí všeho druhu. Pod pultem vám bez ostychu prodá i nelegální automat, nábojnice s dutou špičkou nebo tlumič pro dalekonosnou pušku. A mezi její klientelou většinou nejsou myslivci, kteří by chtěli ze vzdáleného posedu nepozorovaně odprásknout nějakou tu škodnou v revíru, jestli si rozumíme. Navzdory křehkému vzhledu a tělesným proporcím modelky si Rally navíc bokem přivydělává jako nájemná lovkyně lidí, což ji vedle finančních injekcí přináší i celou škálu vzrušením provlhlých momentů. Rally je totiž něco, čemu se odborně říká Absolutní Magor do střelných zbraní a rychlých aut.



Její pravou rukou a společnicí do nepohody je sedmnáctiletá Minnie May Hopkinsová, bývalá prostitutka, jíž si kvůli jejímu lolitkovskému zevnějšku mnozí pletou s dítětem. Minnie je expert na výbušniny a pyrotechniku, přičemž trpí stejným syndromem jako její kolegyně. V jejím případě ji však k vydatnému orgasmu stačí odjištěná rozbuška a hlasitá detonace. Takže si to sesumírujeme... Gunsmith Cats je komiks o mírně roztržitých dívčích hrdinkách, které zvlhnou a vztyčí bradavky pokaždé, když se dostanou do situace, v níž adrenalin tryská ušima. Nabušené akční scény prosycené střelným prachem a motorovým olejem se zde mísí s lascivními výjevy zvednutých sukýnek a obnažených kalhotek. O tom, že Japonci mají velmi svérázný smysl pro humor, už byly popsány stohy papíru.



Prostě chtěl ráži 44 Magnum a nadupaný ápéčka. Ty nadupaný střely bych ještě chápala. Ale proč zrovna ápéčka? Normálně si lidi berou espéčka.“

Premisa tedy zní jasně. Místy se to na oko obalí průsvitnou dějovou omáčkou o vyrovnávání účtů v drogovém podsvětí, atentátech na politické činitele a také se dozvíte jak taková bakteriální artritida může zamávat s osudem profesionálního pyrotechnika. Občas zajiskří i docela funkční vedlejší postavy. Z těch zajímavějších stojí za zmínku mladá informátorka Becky, která je za určitý poplatek schopna hlavním hrdinkám vystopovat jakýkoliv cíl, policejní detektiv Roy, jenž s kočkami spolupracuje při vyšetřování závažných případů nebo zabijácké sourozenecké duo Bonnie a Clyde, které jde protagonistkám tvrdě po krku. Obzvlášť Bonnie s amputovanými končetinami je výživným zdrojem abstraktního násilí.



Prim vždy hraje rychlá přímočará akce, autor se s ničím dvakrát nemaže a láduje do nás jednu explozivní nálož za druhou. Samostatnou kapitolou jsou přestřelky. Pokud sem tam uroníte nostalgickou slzu nad akčními fláky s Chow Yun-Fatem v režii čínského poloboha Johna Woo, budete při čtení Gunsmith Cats v sedmém nebi. Ke slovu se dostane Desert Eagle, Glock, Luger a vůbec nepřeberné množství různých revolverů, samopalů, brokovnic a pistolí. Hruď nejednoho tuzemského nerda do zbraní se určitě nafoukne pýchou během několikastránkové adorace Čézety. Každičká vystřelená nábojnice letící vzduchem je zachycena v natolik precizním detailu, že na ní lze přečíst drobounké nápisy označující typ ráže. Něco podobného se v americkém komiksu opravdu nevidí.



Zajímavá zbraň, co? PM9... vyznačuje se skládacím zásobníkem. Takže se mi krásně vejde do toho mýho pahýlku.“

Fanoušky koňských dostihů odehrávajících se pod kapotami nablýskaných vozů určitě potěší všudypřítomné automobilové fetiše a hlášky jako: „Mám teď pneumatiky Goodyear Eagle a tlumiče pérování Bilstein! A taky volant od Momo a sedačky Recaro!“, v nich nejspíše budou vzbuzovat návaly několikanásobných vyvrcholení. Nám obyčejným smrtelníkům však bohatě postačí fakt, že veškerá vozidla vypadají naprosto úchvatně, což je zásluha zvráceně dokonalé kresby, ve které je opět kladen důraz na sebemenší detail. Takže když to na silnici vedle sebe mastí hrdinčino Shelby GT-500 a oponentův Datsun 280Z, jde vyloženě o automobilové porno.



A takových lahůdek je kniha plná, Minnie si vozí zadek v rozkošné pětistovce od Fiatu, narazíte na staré bavoráky, brouky či nadupaná žihadla od Chevroletu. Ty bestie na čtyřech kolech jsou dokonce více sexy než ústřední dvojice. Osobně jsem zaznamenal mírné vzrušení z hranaté krabice BMW 2002 Turbo, přestože jsou mi auta v reálu docela šumák. Do hlavy se mi vypálila fantastická scéna, kde se v neovladatelném smyku řítící Lotus chystá bočním nárazem rozmáznout šokované děvčátko s míčem a jen díky pohotové reakci posádky dojde k zázračnému prohození jejího těla skrz interiér vozidla. Kinetika tady sice dostává na frak, ale čtenář kvílí nadšením. Příměr k filmové sérii Rychle a zběsile z přebalu knihy zde není daleko od pravdy. A taky se u toho bezvadně žere popcorn.



- „Právě mi dovezli nějaký terče se Saddámem!“
- „Prima, tak mi jich dej dvacet!“

Autorem téhle akční šílenosti je japonský kreslíř a scenárista Keniči Sonoda. Ten se na počátku své kariéry věnoval především návrhu postav pro animované filmy, později se přesunul k manze a vytvořil jednu z nejpopulárnějších sérií své doby. Gunsmith Cats spadají do tzv. seinen odnože, tedy vysoce návykové skupiny komiksů pro postpubertální masy (pozn. pro manga ignoranty: výraz seinen označuje komiksy určené mladým mužům, často v nich není nouze o akci, humor nebo plnočelnou nahotu). Sonodovi se do obrázků podařilo otisknout nejen jeho fanatický zápal do zbraní, ale i cit pro přesnou perspektivu, díky kterému je každý panel pastvou pro oči. Z příběhového hlediska to není žádné terno, grafická stránka to však táhne kupředu s vervou rozjetého čtyřválce opatřeného turbodmychadlem. Odložte tedy na chvíli stranou všechny ty Spiegelmany, Talboty a Burnse a ponořte se do černobílého světa Gunsmith Cats. Riziko, že v něm utonete, je už ale pouze na vás.

První knihu můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.