úterý 4. června 2013

Batman: Death of the Family

Scott Snyder, Grag Capullo & Jonathan Glapion


Joker je zpátky. Nahodil ksicht a rozhodl se vyznat lásku svému arcinepříteli. A ten z toho nemá zrovna radost. Death of the Family je milostný dopis fanouškům netopýřího universa.

„...a man walks into a bar...“

Je to rok, co Joker opustil Gotham a vytratil se neznámo kam. Při poslední akci ztratil tvář (doslova) a vzal do zaječích. Batman si po vydatné soví události (první část The Court of Owls již za pár dní vydá CREW v českém překladu) ani nestačil oddechnout a už má na talíři zase tu starou odrhovačku s usměvavým chlápkem. Atmosférický úvod informuje o povodňové aktivitě v Gothamu, o narození lví zrůdičky v místní ZOO a o příchodu věrozvěsta se zeleným přelivem. Na policejní stanici vypadne proud a v naprosté tmě, za občasného záblesku světla z příruční baterky, popravuje šílený klaun jednoho poldu za druhým. Jediným přeživším nakonec zůstane otřesený Jim Gordon, který následně zjišťuje, že ze skladu s důkazním materiálem zmizela Jokerova tvář. Tohle by mohlo být zajímavé.


„...a clown walks into a bar...“

Joker se vzápětí nabourá do televizního vysílání a skrze prostředníka nahastrošeného do jeho outfitu (Snyder si dává na čas a samotného Jokera si schovává na později) oznamuje světu, že o půlnoci zabije starostu Gothamu. A není náhoda, že tento akt připomíná zcela první Jokerův zločin (Batman #1, 1940) - nebohý rukojmí na obrazovce je John Claridge, syn diamantového magnáta Henryho Claridge, jenž se před lety stal první potvrzenou obětí Jokerova řádění. Tatík to tenkrát schytal smrtelným toxinem, synek si vysloužil kulku do hlavy. Snyder restartuje Batmana se vším všudy a zároveň pomrkává na staromilce a pamětníky. Velmi sympatický krok, tímhle si mě autor omotal kolem paznehtu. Tentokrát však Joker svůj plán dotáhl do absurdna a namísto starosty to odnese jeho početná armáda osobních strážců. Batman jen bezmocně přihlíží a když po jistých peripetiích dorazí domů, zjistí, že Jokerovi skočil na špek. Věrný sluha Alfred je pryč, zbyla po něm jen audiokazeta obsahující záznam jeho mučení.


„...a clown walks into a police station...“

Joker se snaží rozložit Batmanovu famílii a jde na to od lesa skrze nalomení důvěry, víry a přátelství. Rodina je jako zhoubný nádor, který je nutné vyříznout, jen tak Batman opět nabyde na síle a dokáže se Jokerovi postavit v plné polní. Dick Grayson (Nightwing), Tim Drake  (Red Robin), Damian Wayne (Robin), Jason Todd (Red Hood), Barbara Gordon (Batgirl) a Alfred Pennyworth (Butler-Man) se ocitají v přímém ohrožení života a je docela možné, že na vině je lehkovážnost a sobecký přístup samotného Bruce Waynea. Na přetřes přijde i obligátní téma probírající otázku proč už Batman toho vraždícího maniaka dávno nezabil. Snyderův Joker je skutečná zrůda. Když se tenhle sadista, navlečený do praktického mundůru údržbáře, začne poflakovat po městě s kladivem v ruce, krve by se v člověku nedořezal. A jakmile okolo jeho zahnívajícího ksichtu začne kroužit roj much, natrávený obsah žaludku si rovnou dává zpátečku. Batman má ovšem pro strach uděláno a před štiplavým zápachem jej určitě chrání nějaký batfiltr s vůní čerstvých jahod, takže pátrání může pokračovat. Stopy vedou do Arkhamova ústavu, nechybí akční přehlídka záporáků a dojde i na relaxační posezení v elektrickém křesle. Samotné finále sice nevyvolá zemětřesení napříč universem (Alan Moore je jenom jeden), ale o zvrácené vtípky rozhodně nebude nouze.


„So let's, my friend. Let's put the kiddies to bed and raise some hell.“

Osobně mám raději Batmanovy sólovky a tyhle rodinné "týmovky" moc nemusím. U Snydera (nebo Morrisona) však přivírám oko, protože tuším, že v jejich podání jsou Batmanovi nejbližší jen krůček od neštěstí. Jo, jsem tak trochu necita a lepší páčidlem po hlavě než drozd na střeše nebo jak je to. Scott Snyder (American Vampire, Swamp Thing, Severed) v restartované batmanovské řadě udržuje vysoko nastavenou laťku, pohrává si s křehkou psychikou postav, cílí jak na letité fanoušky Temného rytíře, tak i na nové čtenáře a vůbec, tvorba mu očividně dělá radost. Už se nemůžu dočkat rozsáhlého eventu Zero Year, ve kterém se blíže podíváme na Batmanovy začátky ve službě.


A když se řekne Snyder musí se rovnou dodat i Capullo, protože Batman by bez svého aktuálně dvorního kreslíře byl pouze poloviční. Greg Capullo (X-Force, Spawn) je ostřílený rutinér s vypilovanou jemnou linkou, ksichtíky postav sice nejsou úplně dle mého gusta (na můj vkus mají příliš dětský/teenage/manga faktor), na druhou stranu, kdybych potkal jeho Jokera na ulici, nejspíš by mi rovnou tiskli parte. Capullovu tužku do výsledné podoby obtahuje inker Jonathan Glapion a ukázky okolo textu dokazují, že odvádí výtečnou práci. V každém čísle je navíc krátký bonus, ve kterém Joker verbuje starou zločineckou gardu. Snyderovi na nich vypomáhal James Tynion IV, o bezvadné obrázky se postaral Jock.


Pro netopýří milovníky je Snyderův Batman takřka povinností, ostatním tuhle příjemnou jednohubku vřele doporučuji. A tím vřele mám na mysli to, že pokud tenhle event hodláte ignorovat, poleju vás vřícím olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.