neděle 2. září 2012

Podzimní seriálová nadílka


Jsem pohodlný člověk. Rád se večer svalím do křesla před televizní obrazovku, nejlépe s nějakým dobrým chroupáním po ruce, a pustím si oblíbený seriál. Nabídka tuzemských televizí je buď prachmizerná nebo, oproti zámořským a již zavedeným sériím, opožděná. A většinou mívá odpudivý dabing (což samozřejmě neplatí o Simpsonovic famílii, nehynoucí dabérské klasice). Pravdou je, že české televizní vysílání již pár let nesleduji vůbec, ale poplatky těm vyžírkům na Kavkách posílám stále. Jsem ochoten platit za vysílání soukromých kabelovek s kvalitní původní tvorbou, nejsem však ochoten platit za veřejnoprávní mišmaš pro masy. Bohužel, musím. Ale dost už o pomatené politice českých médií a vrhněme se s chutí na ten nadcházející seriálový maraton.

Osobně preferuji spíše dramatickou tvorbu, nepohrdnu však ani zemitým, úderným humorem, kterého je však v současnosti pomálu. Takže si nejdříve projedeme sitcomy (zkrátka ten typ seriálu, u kterého máte při sledování koutky permanentně nahoře, případně trháte bránici).

Community
4. sezóna (19. října)

Jeff, Britta, Shirley, Troy, Abed, Annie a Pierce se opět vrátí v prvním semestru čtvrtého ročníku Greendale Community, vysoké školy pro magory. Partička zdánlivě nesourodých podivínů a odpadlíků společně tvoří studijní skupinu a prokousávají se vzděláváním, o které však jde až v poslední řadě. Spousta popkulturních odkazů, spousta "teplého" humoru a nechybí ani WTF charakter v podání psychopatického Changa. Pokud jste dosud nesledovali, tak to koukejte okamžitě napravit, protože lepší televizní komedii v současnosti nenajdete.


Comic Book Men
2. sezóna (14. října)


Trochu reality show, trochu podcast, trochu nerdovina. Máte-li rádi komiksy (a akční figurky a plakáty a zombie a spíte ve spandexu) je tenhle výplod z hlavy Kevina Smithe a jeho přátel přesně pro vás.


The Big Bang Theory
6. sezóna (27. září)


A pořád nenudí :)


How I Met Your Mother
8. sezóna (24. září)


Tohle se prakticky sleduje už jen ze setrvačnosti.


The Office
9. sezóna (20. září)


Pravda, od té doby, co to Michael Scott zapíchl, to jde s touhle sérií od desíti k pěti. ALE pořád je tu expert na bojová umění a pěstování řepy Dwight Schrute. A to se vyplatí! Další trampoty svérázného osazení kanclu papírenské společnosti Dunder Mifflin. Rozloží Andy firmu? Čeká Pam třetí miminko? Zavraždí Dwight člověka? A vrátí se Michael? U poslední řady auf Wiedersehen.


Go On
1. sezóna (11. září)


Nový sitcom, v hlavní roli Chandler Bing, ehm, tedy Matthew Perry jako úspěšný moderátor sportovního pořadu a rozený vtipálek s pozitivním přístupem k životu, který se vyrovnává s nedávnou tragickou ztrátou manželky prostřednictvím podpůrné skupiny. Možná trefa, možná průser. Pilot je venku, udělejte si obrázek sami. Líbilo se a dávám tomu šanci.



Do druhé sezóny se neprobojovaly 2 Broke Girls z bufáče. První série byla veskrze průměrná a tak ode mě holky už další šanci nedostanou. A pokud ani Ted v nadcházející sezóně tu matku nepotká, čeká ho podobný osud.


A teď si dáme to drámo.

American Horror Story
2. sezóna (17. října)


Hororová pecka. V první sezóně jsme se dočkali suveréního zakončení a proto bude nadcházející řada kompletně překopána. Zcela nové postavy (herecké obsazení však zůstává, to bude hodně zajímavé), nové prostředí (strašidelný dům střídá sanatorium pro duševně choré zločince) a doufám jen, že mrazivé napětí bude zachováno. Mimochodem, také tak milujete tu úvodní titulkovou "melodii" z první sezóny? Vrum vrum krch krch vrum vrum!



Boardwalk Empire
3. sezóna (16. září)


Šedá eminence a pokladník města Atlantic City Nucky Thompson (Steve Buscemi) se s ničím nesere. Amerika 20. let, prohibice je pro děcka, úplatky na denním pořádku, boj o moc přes mrtvoly. Politicko-mafiánská nálož jak od Scorseseho (ten dokonce režíroval úplně první epizodu) nebo De Palmy. Trošku mě mrzí, že "zmizel" Jimmy Darmody (Michael Pitt), ale Nucky je boss, moje názory jsou mu u prdele. Boardwalk Empire je v současnosti mým seriálovým favoritem. Tenhle seriál je povinnost, nechtějte abych si k vám přišel pro výpalné.



Homeland
2. sezóna (30. září)


Nicholas Brody (Damian Lewis) je válečný veterán, který posledních osm let žil v zajetí teroristické buňky na Blízkém východě. Vousatí pánové z něj během jeho pobytu vycepovali účinný teroristický stroj a vypustili jej zpět do rodných US. Šťastný návrat k rodině, soucitné poklepávání po ramenou a nabídka vysoké politické funkce. Nikdo nic neví, jen agentka CIA (Claire Danes) tuší. VELMI napínavé drama, které to do vás pumpuje horem dolem, VELMI slušné herecké výkony. Stále si ovšem stojím za tím, že první sezóna měla skončit jinak (ano, třaskavě) a uzavřít seriál bez toho tuctového cliffhangeru. Inu, uvidíme, rozhodně to nebude krok vedle.



Dexter
7. sezóna (30. září)


Dexter Morgan. Je třeba psát víc? Nebudeme si nic nalhávat, seriál slábne, někdejší sláva je ta tam, protivníci jsou nevýraznější (Trinity na Hrad!), vedlejší linie ubožejší (Debra masturbuje při pomyšlení na bráchu) a vůbec, je to natahovaný kolotoč. A když už to konečně vypadá, že Dexter půjde sedět nebo pomiluje ségru a vezme roha, televize ohlásí další dvě série. A pak prý už opravdu šlus. No, uvidíme, měl by to být hezký začátek dlouhého (a doufejme, že nervy drásajícího) konce.



Fringe
5. sezóna (28. září)


Staré dobré sci-fi z produkční stáje J. J. Abramse, které i po čtyřech sezónách stále šlape (pravda, občas spadne řetěz). Tady by se také mělo zakončovat, takže si držte klobouky, pojedeme z interdimenzionálního kopce. A možná přijde i pan Spock.



The Walking Dead
3. sezóna (14. října)


Jedno slovo - GUVERNÉR.


Vegas
1. sezóna (25. září)


60. léta, šerif jde po krku místnímu bossovi mafie. Juknu na to.



Revolution
1. sezóna (17. září)


Další dítko zaštítěné produkcí J.J. Abramse - postapokalyptická budoucnost, lidstvo je bez elektřiny a veškerých moderních technologií odkázáno k boji o holý život. Pilot režíruje Jon Favreau.



V současnosti sleduji finální sérii Breaking Bad (doporučuji všemi deseti - středoškolský učitel chemie se postupně transformuje v Tonyho Montanu), právě rozjetou druhou sezónu politického dramatu Boss (starosta Chicaga má manýry Tonyho Soprana a degenerativní poruchu mozku) a nový seriál ze zákulisí televizního zpravodajství - The Newsroom (píše Aaron Sorkin).


Jarní výhled:

Californication
6. sezóna (1. února 2013)


Fantastická série aneb Fox Mulder už nikdy nebude ten slušňák hledající důkazy o existenci emzáků (spíše mu bude vrtat hlavou, jak se taktně zeptat Scullyové, zda ji může šoustat do zadku).

Game of Thrones
3. sezóna (31. března 2013)


Nemusím vysvětlovat, že ne?

Spartacus
3. sezóna (2013)


Po poslední řadě lehké zklamání, ale doklepnu to s chutí (Xena, kozy, Xena, kozy, Xena,...). Finále bude řádně krvavé.



Tohle není kompletní představení všech vysílaných sérií, jen výtah mých oblíbených. Pokud vám tu nějaké kousky chybí, tak pouze proto, že mě nezaujaly, nemám na ně čas a nebo o nich nevím. Proto je ná vás, abyste případné nedostatky a tipy doplnili v komentářích.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Nezapomněl, nemají prioritu.
      A zase se překopalo obsazení, nikdo jim v tom už nechce hrát :)

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.