pátek 3. února 2017

Filmová sklizeň: Best of 2016



Viděl jsem v kině Kmotra a teď už můžu v klidu umřít. I tak by se dal shrnout celý loňský filmový ročník. Když k tomu navíc připočtu svou kinopremiéru nestárnoucí a stále úžasné Casablancy, Villeneuveovo prvotřídní scifíčko Příchozí, McCarthyho žurnalistickou pecku Spotlight, svérázným humorem nabité Správné chlapy a po delší době dva opravdu zdařilé české filmy (v tuzemské rovině bezkonkurenční Já, Olga Hepnarová a nenáročný, avšak příjemně odsýpající Rodinný film), vychází mi z toho vskutku úspěšný rok. Kino se mi tentokrát podařilo navštívit celkem jedenatřicetkrát, přičemž mi párkrát asistoval i malý Jonáš, kterého uhranula nejen nádherná Červená želva, ale i velmi povedená adaptace Knihy džunglí, spíše na setrvačnost spoléhající pixarovka Hledá se Dory, řemeslně i scenáristicky nedotažení Lichožrouti nebo animální taškařice Zootropolis, jež se dokonce vysápala až do samotného žebříčku nejlepších snímků. Jedna kopie už nám taky doma trůní na polici spolu s figurkami zvířecích protagonistů.



Z mé strany nejočekávanější a dlouhá léta netrpělivě vyhlížený Batman vs Superman s podtitulem Úsvit spravedlnosti, nakonec doplatil na nepříliš zvládnutou režii, dějovou překombinovanost a snahu narvat co nejvíce obsahu do stopadesáti minut, takže z toho nakonec bylo spíše jen lehce nahořklé povzdechnutí. Ale stejně mi to nedalo a tu tříhodinovou verzi jsem si domů pořídil, fanda ve mně by mi oči vyškrábal. Naštěstí to nahoru tahali jinačí veteráni, Quentin Tarantino se vytasil s naprosto boží konverzačkou Osm hrozných, Alejandro González Iñárritu v Revenantovi slušně potrápil Leonarda DiCapria, což jsem mu zase sežral i s navijákem a Clint Eastwood si střihnul komorní drama o zázračném přistání jednoho pilota s tváří a knírem Toma Hankse. Cenu za nejintenzivnější zážitek si po zásluze odnáší maďarský teror Saulův syn, který osciluje někde na úrovni mezi peklem, čirým utrpením a zvráceným surrealismem. Titul guilty pleasure roku pak slízla akční krutořežba Hardcore Henry, jež je tak nádherně ujetá, až to smrdí tvůrčí genialitou.



Jako každý rok však musím pokárat české filmové distributory za příval bezduchých sraček, kvůli kterým se do našich kin nedostaly takové perly jako Sing Street, Demolition, Hell or High Water či Other People. Obzvlášť u prvně jmenovaného to zamrzí dvojnásob, protože potenciál k diváckému úspěchu u širšího publika měla tahle hudební komedie více než patrný. Na druhou stranu bych pochválil společnost Film Europe za natržení bránice u Toniho Erdmanna, to byla vážně krasojízda. Teď už se ale honem vrhněte na finální topku a pokud vám některé z níže uvedených snímků unikly, určitě si je dožeňte. Jsou to samé lahůdky.

Následující žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v oficiální české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i snímek, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít o opravdu výraznou pecku.



TOP 10 (FILM 2016)

01. / Spotlight
06. / Demolition
10. / Revenant
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou:

Příjemné překvapení: Kniha džunglí


Srágora roku: Sebevražedný oddíl

Čtyřiadvacet zkouknutých televizních sérií hovoří za vše. Nevím, co s volným časem a tak se válím u bedny. A ono se není čemu divit, protože ta kvalita seriálové produkce rok od roku závratně stoupá, čímž se z mého hledáčku pomalu, ale jistě vytěsňuje zájem o sledování celovečerních filmů z pohodlí domova. Mezi novinkami se vylouplo hned několik výtečných titulů (Billions, Westworld, Stranger Things, Vinyl, American Crime Story, Luke Cage) a bouřlivé otřesy se udály také u zajetých stálic – po dlouhé době mě opět chytlo putování Živých mrtvých (Negan!), birminghamští Peaky Blinders se vytasili z dosud nejsilnější sezónou a nemohu si vynachválit ani navrátivší se duo agentů Mulder/Scullyová. Přestože svou rozpustilou reinkarnací v desáté řadě spoustě ortodoxních fanoušků hnulo žlučí, já se u nových případů bavil královsky.



TOP 10 (SERIÁL 2016)

01. / Narcos (2. sezóna)
02. / Volejte Saulovi (2. sezóna)
03. / Peaky Blinders (3. sezóna)
04. / Dům z karet (4. sezóna)
05. / American Crime Story (1. sezóna)
06. / Billions (1. sezóna)
07. / 11.22.63 (minisérie)
08. / Stranger Things (1. sezóna)
09. / Vinyl (1. sezóna)
10. / Banshee (4. sezóna)
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou:
Westworld (1. sezóna)
Brooklyn Nine-Nine (3. sezóna)
Luke Cage (1. sezóna)
Ray Donovan (4. sezóna)

Příjemné překvapení: Crisis in Six Scenes (minisérie)

Zklamání: zaříznutí druhé sezóny Vinylu

Co se výhledu do nového roku týče, čeká nás opět dlouhá řada adaptací, sequelů, restartů, rebootů a dalších derivátů. Hned zkraje nás do kin zlanaří Danny Boyle s pokračováním Trainspottingu, Ridley Scott se údajně vrací k hororovým sci-fi kořenům v Alien: Covenant (těšingr jak sviňa!), Scarlett Johanssonová bude vrtět zadkem v adaptaci mangy Ghost in the Shell, Hugh Jackman se údajně definitvně rozloučí s rolí Logana (doufejme, že důstojně), znepřátelené strany svedou finální Válku o planetu opic, konečné slovo však stejně bude mít až Kong na Ostrově lebek. S prckem si rozhodně nenecháme ujít návrat Bleska McQueena a v prosinci si to zase přikvačí další epizoda Star Wars, tentokrát s podtitulem Poslední Jehova Jedi. A pak je tady nejtalentovanější filmový vypravěč posledních let Dennis Villeneuve, který se zhostil režie dozajista nejočekávanějšího monstrfláku roku. Tu a tam se ovšem vyloupnou i krapet svěžejší tituly, z nichž bych vypíchl zejména válečný Dunkerk Christophera Nolana a historickou fresku Mlčení Martina Scorseseho, jež se už nyní ohání docela nadšenými ohlasy. V kinech se určitě nudit nebudeme.



Z novoročního televizního menu si mě již okolo prstu stihl omotat Tom Hardy v Taboo (letos pofrčí cylindry!), natěšeně vyhlížím Gaimanovy Americké bohy, třesu se na nové Fargo i závěrečnou řadu Pozůstalých a samozřejmě nesmím zapomenout na událost největší – tuzemské obrazovky v březnu totiž obsadí komiksová dvojka Anča a Pepík Lucie Lomové v animované seriálové adaptaci. A to si určitě pošmáknem. Dobrou chuť všem!




Předchozí ročníky zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.