středa 4. ledna 2017

Lumberjanes

Noelle Stevensonová, Grace Ellisová, Shannon Wattersová, Brooke Allenová

Původně jsem čtení téhle knížky neměl v plánu. Dostala se mi do ruky zcela náhodou (kecám, pokukoval jsem po ní už jistou dobu) a když jsem se ji chystal balit do svátečního papíru s tím, že ji nadělím nějaké dobré duši pod jedli, nakoukl jsem dovnitř a okusil pár stran. A dřív než by jeden řekl "Nakatomi Plaza", měl jsem ji sfouknutou celou. Na jedno posezení. Kdo by to do publikace pro náctiletá děvčata řekl... třicetiletý fotr se u toho culil s širokým úsměvem od ucha k uchu jako malý špunt na lízátko v ruce. Možná proto, že Lumberjanes jsou ulítlejší verzí našich Rychlých šípů a já u foglarovek, táboření v Jezerní kotlině a imaginárního lovu bobříků strávil dětství. Ale možná to bude i tím, že tyhle holky prostě chytnou a nepustí.



Maybe we should pee on some stuff!“

A teď mám na mysli tu ryze dámskou autorskou čtveřici - Noelle Stevensonovou, Grace Ellisovou, Shannon Wattersovou a Brooke Allenovou. Tyhle komiksově nezávislé divoženky daly hlavy dohromady a vdechly život úžasnému světu plnému bizarních stvoření, paranormálních jevů a v neposlední řadě naprosto skvěle napsaných postav s plnotučnými charaktery. Původní autorský nástřel oslovující nakladatele zněl jasně: Bude to něco jako Buffy, přemožitelka upírů a Městečko Twin Peaks v dobrodružné sérii stojící na výrazných postavách pro dívky každého věku (ale zejména pro ty od devíti do čtrnácti let). Ano, je to přesně tak boží.



I like kittens!“

Nejenomže se po prvním vydaném sešitu ihned slehla zem, ten druhý už si polovina zeměkoule předplácela a autorky to vystřelilo do hledáčku širokého čtenářského zájmu. Z původně plánované minisérie o osmi dílech se rázem stala série na pokračování, která nyní čítá nějakých 33 sešitů (plus dva speciály a výživný crossover s děckama z Gotham Academy) a vesele si to štráduje ke čtyřicítce. Kritická obec, svorně jako jeden muž, chrlí superlativy a solí jednu vysokou známku za druhou. Není náhoda, že Lumberjanes v roce 2015 proměnily ve vítězství dvě nominace na Eisnera - jednu za nejlepší novou sérii a druhou za nejlepší publikaci pro teenagery. A teď se podržte, u Foxů už kutí i celovečerní filmovou adaptaci. Tomu se říká sukces!



How long has your hat been a live raccoon?“

Jo, April, Mal, Molly a Ripley jsou děvčata jako vy nebo já. Tedy spíše jako vy, jste-li dívka zhruba ve věku okolo desátého roku života, abychom si rozuměli. Zajímají vás korálky, poníci, koťátka, lezení po stromech, blbnutí s kámoškami, pletení náramků přátelství a všední starosti jako práce, sycení hladových krků, splácení hypotéky a udržování tepla v rodinném krbu jsou zatím v nedohlednu. Jak říká Olda Kaiser alias kapitán von Hergot - „Každej by chtěl bejt zase malej. Protože to je nejvíc.“ A přesně o tom jsou Lumberjanes. O neuvěřitelných zážitcích, o zkoumání nových cest, o překonávání nástrah a o síle přátelství až za hrob. Vítejte v Kempu slečny Qiunzelly Thiskwin Penniquiqul Thistle Crumpetové pro drsný holky.



We're gonna die.“

Na tomhle táboře si děvčata kempováním utuží charakter, šlapáním po horách zesílí tělo a různými zálesáckými aktivitami v sobě naleznou své lepší já. Nebo si alespoň řádně zablbnou. Pokud tedy zrovna neodrážejí útoky divokých tříokých lišek, strašlivých říčních monster, krvelačných pravěkých raptorů, přerostlých elektrických světlušek či démony posedlých chlapců z vedlejšího kempu. Do toho se taky občas přichomýtnou staří řečtí bohové nebo yettiové v hipsterské úpravě, kteří jsou mimochodem k sežrání. Celý dívčí oddíl má pod palcem hlavní vedoucí, lumbermaster Rosie, což je robustně stavěná tetovaná žena bavorského typu, která si po večerech vyřezává vlastního wolpertingera. Ale jinak je to moc milá dáma, co má pochopení pro kdejakou kulišárnu.



I wish everyone had a kitten.“

Na pořadu dní jsou různé hádanky či anagramy, nechybí podrobný návod na tvorbu pleteného náramku a na přetřes přijde i Fibonacciho posloupnost. To vše je naprosto nenásilně skloubeno s aktuálním děním okolo, takže nečekejte žádné nudné vzdělávací elaboráty, protože o zábavu jde v tomto komiksu především. Tomu odpovídá i styl kresby a pestrá paleta barev, z nichž sálá radost a nálada, co rozněžní i toho největšího mrzouta. Svou hravou poetikou mají Lumberjanes asi nejblíže k Pearsonově Hildě. Tam, kde však britský autor užívá spíše decentnějšího výtvarného rázu, tam se Brooke Allenová utrhává ze řetězu.



- „Fibonacci!“
- „Hey, watch your language.“

Dřevorubky jsou akční smrští gagů a excentrického ksichtění, v níž si zběsilá cartoonová dynamika dává "statickou" Hildu k večeři. Z každé stránky vyloženě čiší nadšení z tvorby, přičemž je stále kladen důraz na pevnou dějovou konzistenci a vyprávění nikdy nesklouzne k laciné komedii bez důvtipu. Úvodní osmidílná minisérie je natolik povedenou záležitostí, že bych si troufl orodovat u tuzemského nakladatele (koukám se na tebe, Paseko) o české vydání, protože takhle kvalitních komiksových titulů cílených na školou povinnou omladinu je u nás stále jako šafránu. S přihlédnutím ke dlouholeté pionýrsko/junácké tradici si naši malí skautíci počeštění tohohle titulu rozhodně zaslouží.



Friendship to the max!“

A nejen ti, dřímá-li ve vás duch dobrodruha s touhou po objevování nových zážitků nebo se prostě jen rádi válíte s dobrou knížkou v posteli, neměli byste Lumberjanes minout. Ať už v sešitech, paperbacích či luxusní vázané edici s tunou bonusů (bohatá galerie obálek, scénáře, skicy, hudební mixy, hlubší charakteristika postav a spousta dalšího), s Dřevorubkami se určitě nudit nebudete. Pokud jste dočetli až sem, můžete si za odměnu pustit tohle video, ve kterém vám jedna sympatická jůtuberka osvětlí, proč jsou Lumberjanes tak cool. Asi si taky pořídím kameru a něco natočím, tyhle sáhodlouhé texty už dneska stejně nikdo nečte. Odebírejte, lajkujte, sdílejte a u příštího dílu na viděnou!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.