úterý 8. října 2013

The Secret Service

Mark Millar & Dave Gibbons


Co mají společného Mark Hamill, supertajný agent a vypatlaný teenager? Tak to se dozvíte v dalším ujetém komiksu Marka Millara.

V úvodní scéně sledujeme partu ozbrojených žoldáků, kteří v zasněžené horské chatě kdesi ve Švýcarsku drží v zajetí Marka Hamilla. Ano, toho Marka Hamilla. Únosci se vyptávají na jeho názor ohledně novodobých prequelů k Hvězdným válkám, jejich vznik totiž nesou nelibě a přirovnávají je dokonce k atentátu na Kennedyho, zkrátka takoví ti klasičtí pozéři co na původní trilogii nedají dopustit. Nicméně do jejich hlubokomyslné debaty vtrhne chlápek s pistolí v ruce a v mžiku oka vystřílí celé osazenstvo chaty. Marku Hamillovi se představí jako agent britské tajné služby a zve ho na projížďku na sněžném skútru. Následuje jak z bondovky vystřižená akční honička, v jejímž závěru se Hamill s agentem zřítí do propasti. A protože se jim včas neotevře padák, rozmáznou se dole na sračku. Žádné cameo pro J.J. Abramse, žádné vyznamenání od královny.


„What's the point of that? Who wants to see a porno with little chinese cocks?“ 

Střih. Gary je mladistvý nýmand z rozvrácené rodiny, čas tráví chlastáním a konzumací návykových látek s podobně postiženými vrstevníky, krádeže aut a výtržnosti všeho druhu mu jdou od ruky a pokud má tenhle vřídek společnosti něco před sebou, rozhodně to není budoucnost. Domácnost sdílí s mladším bráchou (který přes svůj pokročilý věk vypadá, že neumí do pěti napočítat) a neschopnou matkou, závislou na sociálních dávkách a dementním "boyfriendovi", který celé dny zevluje s bandou ožralů a pro tvrdou ránu pěstí nejde daleko. A tak všichni nějak společně přežívají v jednom z panelových koncentráků na jihu Londýna. Jednoho dne to Gary zase posere, při hře na policajty a lupiče odrovná odcizené vozidlo a skončí ve vazbě. A není tam poprvé. Pro řadového sígra ze sídliště tím jízda končí, soud, podmínka a veřejně prospěšné práce nebo pasťák. Ne tak pro Garyho. Ten má v záloze osobního "anděla strážného", který jej vždy jako zázrakem vyseká z nepříjemností.


„Every bugger thinks they're good in bed, but we're going to spend the next six months covering the second g-spot alone.“ 

Oním "andělem" je jeho strýc Jack, navenek počítačový specialista na odhalování podvodů, ve skutečnosti ovšem špičkový agent tajné služby jejího veličenstva s povolením zabíjet, popíjet Martini a klátit buchty po celém světě. Prostě takový ten elegantní týpek, co o něm už přes půl století točí filmy jak protrhlí (a Daniel Craig je v nich nejlepší a basta!). A jelikož už má tenhle superstrýček Garyho neustálých vylomenin plné zuby, prozradí mu své přísně střežené tajemství a navrhne mu možnost spolupráce. Gary na nabídku nevěřícně kývne, načež jej čeká drsná tříletá průprava k životu profesionálního agenta. Za šestatřicet měsíců tak musí ovládnout střelbu ze zbraní, řízení vozidel všeho druhu i pilotáž letadel, stát se mistrem v kung-fu, boxu i šermu, měl by plynně užívat cizí jazyky, přivést ženu k orgasmu pouhým lusknutím prstů, zkrátka naučit se vše, o čem běžný smrtelník jenom sní. Což nebude vůbec snadné, protože Gary je opravdu mimořádný kokot. 

„Gentlemen, you may kill the brides...“ 

Na pozadí výcviku dále běží zápletka s únosy popkulturních celebrit, Hamill totiž nebyl jedinou obětí. Neznámí teroristé drží v zajetí kupříkladu členy hereckého ansámblu ze Star Treku, Battlestar Galacticy, Doctora Who, Červeného trpaslíka a napřetřes přijde i Ridley Scott. Garyho strýc vede vyšetřování a konečně se dostává na horkou stopu vedoucí k dopadení únosců. Mezitím se na prosluněné havajské pláži chystá asi padesátka nadšených párů hromadně vkročit do svazku manželského. Takový sváteční den může pokazit třeba škaredé počasí, opilý kněz trousící chlípné vtípky o ministrantech nebo třeba zlotřilé zařízení ovládané z poblíž zakotvené lodi, po jehož spuštění se budoucí novomanželé v náhlém pominutí smyslů chladnokrevně povraždí dřív než zazní „...dokud vás smrt nerozdělí“. Ano, cé je správně.


A tady si dáme SPOILER, protože pointa se záporákem je taková laciná píčovina, že by se vám při čtení na lačno mohlo udělat šoufl. Arcipadouchem a hlavou pomazanou je zde třiadvacetiletý nerd (asi průměrný čtenář Millarových komiksů), kterému někdo vykecal environmentální díru do hlavy a tak se rozhodne řešit otázku přelidnění planety tím, že zabije pět miliard lidí. Prostřednictvím toho zlotřilého zařízení z lodi samozřejmě. No a ty unesené celebrity si skladuje v úkrytu pro přeživší kdesi v Himalájích. Proč? Protože je to nerd a fanoušek! Nechtěl bych být v kůži Patricka Stewarta nebo Williama Shattnera. Je mi jasné, že to odkazuje k přepálené karikatuře padouchů z bondovek, ale i na můj nenáročný vkus mi to přišlo krapet debilní. Zda se mu onen "ďábelský plán" povede uskutečnit si už přečtěte sami. Nepovede. KONEC SPOILERU. 

„I don't want to be a secret agent. It's fucking bollocks.“ 

Za pozornost určitě stojí humorně laděné pasáže s Garyho výcvikem (balení děvčat na večírku, výsadek v Jižní Americe), tam to byl ten starý dobrý Millar jak ho máme rádi a vůbec nevadí, že jsme něco podobného viděli už ve Wanted. Zbytek je ale celkem tuctová krávovina. Navíc tam Millar cpe svoje názory na Star Trek od Abramse, prequely k Hvězdným válkám, nesmyslnost stereoskopických filmů apod., což už jaksi k Millarovi patří a nemám mu to za zlé, zde to ale dělá dost neumětelským způsobem. Prostě to některé postavě připrcne do pusy, aniž by se to v danou chvíli vztahovalo k tématu, takže to smrdí ryze pozérským a natvrdo naroubovaným popkulturním šťouchnutím z Twitteru. Takhle ne, pane Millare, to bysme kamarádi nebyli.


Na scénáři se do jisté míry podílel i Millarův parťák a zručný režisér Matthew Vaughn (Kick-Ass, Hvězdný prach, X-Men: První třída), který v současné době chystá jeho filmovou adaptaci. Po přečtení komiksu jsem si říkal, co na tom "špionážním thrilleru pro teenagery" chtějí točit, Vaughn je ale takový borec, že by i z krabího exrementu udělal überakční záležitost desetiletí, takže jsem celkem v klidu. O kresbu k této šestidílné minisérii se postaral zkušený veterán Dave Gibbons (Watchmen, Give Me Liberty, Rogue Trooper) a vězte, že je na co koukat. Čistá linka vedená pevnou rukou se k téhle popkulturní taškařici docela hodí. Malinkatou výtku mám ke krvavým šplíchancům (a že jich tam je), občas vypadají jako rozprsklý rajčatový protlak. Tady jsem na ukázku vytvořil koláž inkriminovaných detailů:


Suma sumárum, zatím nejslabší kousek co jsem od Millara četl. Dokonce i Nemesis měl větší koule. Hlavní zápletka s padouchem unášejícím miláčky nerdů je spíš otravná a vlastně i docela nudná. Pokud autor takhle švihlý příběh zakončí poselstvím o tom, že „pomáhat lidem je jediná věc, na které skutečně záleží a služba veřejnosti je to, co dává člověku reálnou hodnotu“ tak nevím, zda to myslí vážně nebo si z celé té státní garnitury dělá prdel (rád bych věřil tomu druhému). Máte-li v oblibě špionážní akčňáky s neohroženými superagenty a absurdními záporáky a nevadí vám Millarův mrzký humor, klidně si tuhle minisérii dejte. V opačném případě se tomu vyhněte obloukem a raději si přečtěte nějaký komiks od Dostojevského.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.