pátek 15. února 2013

Batman/Huntress: Cry for Blood

Greg Rucka & Rick Burchett


Mario Puzo svým dílem inspiroval celý zábavní průmysl. Od kinematografie (adaptace Kmotra se řadí k nejlepším filmům vůbec), přes videohry (vynikající tuzemská Mafia) až po komiksy, ve kterých se to mafiány jen hemží. Stereotypizovaný život napomádovaných gangsterů, jež obnáší řadu bonusů (ženy, víno, zpěv) i nevýhod (kulka v hlavě hrozí na každém kroku), prostě táhne. Každý správný chlap měl jednou sen, kterak v dlouhém kabátě a klobouku kropí restauraci plnou lidí dávkou se samopalu Thompson. Ehm. Greg Rucka přijal nabídku, která se neodmítá.


Minisérie Cry for Blood vypráví příběh o původu Huntress (Helena Bertinelli), nezkrotné fialové bojovnici proti bezpráví a špíně Gothamu. V Gothamské řece plave mrtvola. Policie zběžně ohledá zmučené torzo a odhalí příčinu úmrtí - šipka s purpurovou koncovkou (tzv. fletching) zabodnutá v hrudi je dostatečnou nápovědou. Zavražděný je Claudio Panessa, zločinec a vrah, člen místní mafie, kterou má pod palcem gothamský capo di tutti capi Pasquale "Junior" Galante. A shodou okolností je nebožtík Claudio bratránek Heleny Bertinelli, temperamentní dívky se Sicílií v krvi. Temný rytíř okouní poblíž místa činu a hned jak zmerčí šipku, má jasno. Navštěvuje slečnu Bertinelli v jejím skromném příbytku a jako zkušený detektiv s letitou praxí ji ihned obviňuje z vraždy. Helena mu však jako zkušená žena svůdných křivek sdělí, že je v tom nevinně. Zdá se, že na oba gothamské ochránce pořádku někdo šije boudu. Nebo spíš stodolu.


Helena má podobnou úchylku jako netopýří muž a po nocích vyráží ve slušivém fialovém kostýmku se škraboškou a nabitou kuší nahánět zločince. Akorát je to ještě takové nemotorné kopýtko a tak za sebou občas nechává spoušť a hlavně stopy. Holt, každý nějak začínal. Bohužel pro Huntress, mrtvých gangsterů přibývá a když hlavy mafiánských rodin začnou vypisovat odměny za její likvidaci, schyluje se k nebezpečné hře na kočku a myš. Když je navíc nalezena zavražděná novinářka, autorka útočných článků namířených proti Huntress, dojde trpělivost i policii a v okamžiku, kdy se purpurová šipka zapíchne do Batmanova břicha, je nejvyšší čas vzít nohy na ramena. Helena si tak vybírá nucenou dovolenou v chatrči uprostřed kanadských lesů, kde se pod dohledem muže bez tváře (Vic Sage aka Question) a jeho duchovního vůdce (Richard Dragon) snaží zkrotit své sklony k násilí a schladit hlavu plnou myšlenek na léta plánovanou pomstu. Dokud neočistí své jméno, musí kostlivci zůstat ve skříni.


„I Am Helena Bertinelli, the last of my family. I Am the Huntress, and my blood cries for blood.“

Jádrem příběhu totiž není hledání pachatele vražd, ale Helenina temná minulost. Formou početných flashbacků se před námi odvíjí klubko drsných mafiánských praktik, krvavých vendet a skličující nenávisti. Jak se z osmileté holčičky, které před očima rozstříleli otce, matku i bratra a jejíž veškeré příbuzenstvo bylo konkurenční famílií vymazáno z existence, stala elitní likvidátorka Huntress si už budete muset přečíst sami. Pokud vám slova jako Sicílie, omerta, Cosa nostra nebo tortellini vyvolávají lehké mrazení v zátylku, jste na správné adrese.


Autor scénáře, ostřílený gauner Greg Rucka (Gotham Central, The Punisher), odvedl čistou práci. Poutavý děj bez zbytečných odboček a průtahů. Zhruba v polovině (během výcviku v Kanadě) mírně zvolní tempo a když už se zdá, že Ruckovi dochází dech, návrat do civilizace opět dostává grády, dočkáme se překvapivého odhalení a velmi efektního finále. Fantastico! Jednoduchá kresba starého mazáka Ricka Burchetta (The Batman and Robin Adventures, Batman: The Gotham Adventures) neurazí, ale nějak mi nevoní ty jeho ksichtíky. Od pátého sešitu nastupuje hostující inker, který navíc Burchettovu kresbu docela hnojí, takže vizuálně to není zrovna terno. Vzhledem k tomu, že jsem předtím nečetl žádný komiks, kde by v popředí stála jakákoliv verze Huntress a pominu, že jsem ji zahlédl v seriálu Arrow, kde si střihla nasranou ninja pipku, podržela Oliverovi a zase zmizela, po přečtení Ruckova originu vidím v jejím charakteru jistý potenciál. Je to sice nasraná pipka s kuší, pod drsnou slupkou se však schovává křehká duše, která si prošla peklem. Určitě se nebudu vyhýbat dalšímu setkání (bitch párty Birds of Prey údajně stojí za pozornost). Co vy, máte nějaké doporučující tipy na příběhy s fialovou gymnastkou?


Jo a koukejte si tenhle komiks obstarat, nechcete se přece ráno probudit se sloní hlavou v posteli, že ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.