středa 16. ledna 2013

Filmová sklizeň: Best of 2012


Máme tady nový rok. Všichni rekapitulují, sumírují a sestavují žebříčky. Jakožto nadšenec do pohyblivých obrázků, který jich během roku zkoukne více než deset (viz ČSFD), každoročně takový přehled sestavuji také. Čistě pro osobní potěchu a případné porovnání s úrodou předchozích let. Žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v české distribuci (kino nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i film, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít opravdu o výraznou pecku. Příkladem je letošní umístění televizního filmu Prezidentské volby.

Druhým žebříčkem je souhrn toho nejlepšího z televizní seriálové produkce. Opět, kritériem pro výběr je odvysílání série v příslušném roce, přičemž tato nemusí být odvysílána kompletně - např. Perníkový táta má sezónu rozdělenu na dvě části a každá polovina běží pouze v období letních prázdnin (zbývajících osm epizod aktuální páté série bude odvysíláno v létě) nebo Živí mrtví (první polovina sezóny se načne na podzim a druhá se doklepne na jaře). A vzhledem k tomu, že seriálů zase nesleduji tolik, aby to vydalo na sáhodlouhý seznam (pravidelně stíhám zhruba dvacet kousků do roka), je seriálová topka omezena pěti místy.

Ale dost už keců, tady máte výběr toho nejlepšího, co nám promítací plátna a televizní obrazovky nabídli v loňském roce (na monitory a displeje mobilů se dívají pouze kulturní barbaři). Pokud jste si nechali něco uniknout, nejspíš to nemáte v hlavě v pořádku.



TOP 10 (FILM 2012)

01. / Temný rytíř povstal
02. / Muži, kteří nenávidí ženy
03. / Argo
04. / Patrola
05. / Avengers
06. / Chata v horách
07. / Až vyjde měsíc
08. / Prezidentské volby
09. / Looper
10. / 21 Jump street

____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou: Warrior, Jeden musí z kola ven, Zátah, The Artist, Margin Call, Zatímco spíš, Hobit: Neočekávaná cesta, The Words, Rozchod Nadera a Simin, Sedm psychopatů

Příjemné překvapení: Mupeti

Zklamání roku: Prometheus, Do Říma s láskou, Temné stíny

Akční výplach Dredd a sympatická vztahovka Ruby Sparks už to do letošní volby bohužel nestihli. Český distributor opět zaspal, není však vyloučeno, že se tyto snímky neobjeví v příští výroční bilanci. Minimálně soudce Urban má řádně našlápnuto.
Jen tak mimochodem, teď v lednu můžete v některých tuzemských kinech vidět dánský snímek Hon. Kdyby měl premiéru o pár dní dříve, trůnil by na vrcholu výše uvedené topky.



TOP 5 (SERIÁL 2012)

01. / Impérium: Mafie v Atlantic City (3. sezóna)
02. / Živí mrtví (2. + 3. sezóna)
03. / Perníkový táta (5. sezóna)
04. / The Killing (2. sezóna)
05. / Community (3. sezóna)

____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou: Newsroom (1. sezóna), Homeland (2. sezóna), Červený trpaslík (10. sezóna), Misfits (4. sezóna), Hra o trůny (2. sezóna)

Příjemné překvapení: přeobsazení Misfits (4. sezóna)

Zklamání roku: Revolution (1. sezóna), degenerace Comic Book Men (2. sezóna)


A co loni uhranulo vás?

1 komentář:

  1. 7 z deseti filmů jsem viděl to ujde :)jinak Temného rytíře a Loopera bych z topky vyhodil a místo toho tam dal Sedm psychopatů a Zatím co spíš ... a na první místo samozřejmě Iron Sky :)

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.