středa 5. prosince 2012

Kick-Ass 2

Mark Millar & John Romita Jr.


„Red Mist is dead. Long live the Motherfucker.“

Dave Lizewski, obrýlený puberťák a nerd s úchylkou navlékat se do kostýmu superhrdiny, se vrací. Po svém předchozím úspěchu (rozvrácení Genovesova zločineckého impéria, viz. Kick-Ass) nadále pilně trénuje své bojové (ne)schopnosti se svým instruktorem - jedenáctiletou holčičkou Mindy McCready aka Hit-Girl. A oba momentálně pokukují po vysněné účasti v týmu superhrdinů.


Přestože jsme stále v reálném světe bez Supermanů a Batmanů, jeden takový "supertým" skutečně existuje. Jmenuje se Justice Forever a jeho zakladateli jsou bývalí gangsteři Plukovník Stars (v nadcházející filmové adaptaci jej ztvární Jim Carrey) a Poručík Stripes (asi patrioti nebo co). Mezi stálé členy patří manželské duo Remembering Tommy, kterému před sedmi lety kdosi unesl jejich syna Tommyho (tady jsem čekal, že by se v průběhu děje mohl odhalit únosce, ale Millar do hloubky nejde a vedlejší postavy jsou jen kulisy), dále pak Night-Bitch, Insect-Man, Doctor Gravity, Battle-Guy a jeden ošklivý čokl. Žádné superschopnosti, jen čistý entuziasmus potírat zločin a vypadat při tom jako šašek.


Malá Mindy má bohužel problém. Její náhradní tatínek, nynější nabíječ její matky (zde již plně zastupujíc tragicky zesnulého Big Daddyho), je přísný policista, který jí důrazně zatrhl pobíhání v kostýmu Hit-Girl a jako bonus nařídil domácí vězení. Ze školy rovnou domů a rozhodně žádný kontakt s tím divným perverzákem v těsném overalu. A protože je Mindy poslušná dceruška, věší katanu a řeznickou kariéru na hřebík. Kick-Ass se tedy k Justice Forever připojuje sám, s týmem verbuje další dobrovolníky z lidu a užívá si bezstarostnou dráhu superhrdiny. Ovšem jen do chvíle, než do města dorazí Red Mist toužící pomstít smrt svého mafiánského fotra. A nepřišel sám, zformoval vlastní tým superpadouchů s poetickým názvem Toxic Mega-Cunts (Toxické megapíče, u nás na východě megapyče) a do role největší svině obsadil osobního bodyguarda Vladimira Putina vystupujícího pod uměleckým pseudonymem Mother Russia. Což je taková hnusná Octobriana na steroidech křížená s buldozerem. Střílí se do mužů, žen i dětí, počet obětí stoupá nezadržitelným tempem, Hit-Girl se vrací do akce a schyluje se k ultimátnímu souboji dvou supertýmů.


„We need to hunt this fucker down and make him wish his dad had finished on his mother's tits. We need to hit him hard and fast and send a message to theese cocksuckers that New York's superheroes are not to be fucked with.“   (já tu Hit-Girl miluju)

Někoho může odrazovat příliš okatá brutalita na efekt, mě to však nijak zvlášť nepobuřuje a sám jsem se v některých vyhrocených momentech přistihl jak si polohlasem říkám: „Kuuurva“. Millarovi to prostě žeru, včetně té šílené transformace Red Mista ve vraždící kreaturu. Mnou oblíbená Hit-Girl je zde sice většinu času na vedlejší koleji (o to více si užiju její spin-off), ale o kulervoucí akci přesto není nouze.
Nesedl mi podivně rozvleklý finální souboj, kdy se kydlí Kick-Ass a Red Mist a vyšumí to někam do ztracena. Vůbec poslední sešit je nějaký z prsu vycucaný, Millara nejspíš napadlo, že by nebylo od věci udělat další sequel a tak finále zmastil do nevzhledného paskvilu s otevřeným koncem, čímž trochu přizabil pečlivě budovanou atmosféru.


 „Avengers fuckin' assemble, asshole!“

O Millarovi jsem už něco málo napsal v nedávném článku o Nemesis. Dodám jen, že Millar si tímhle pokračováním zadělal na pobyt v psychiatrické léčebně pro mentálně vyšinuté scenáristy, protože tolik absurdního násilí zdravý člověk nevymyslí.
John Romita Jr. (s inkerem Tomem Palmerem) odvádí standardní práci, tedy nic, z čeho bych měl mžitky před očima. Mnohem více se mi zamlouvala jeho živelná kresba u Millerova Daredevila nebo Spider-Mana od Stračeny. Nicméně, akční scény nepostrádají slušnou nápaditost a výbornou choreografii. A ten roztomilý kukuč blonďaté Mindy je k nezaplacení.

Kick-Ass 2 je nenáročná, ale velmi zábavná a místy dokonce překvapující jednohubka. Akorát ten závěr je trochu připosraný. Asi jako když nám tenkrát v kině usekli druhý Matrix. Pokud se vám zamlouval původní Kick-Ass, s pokračováním chybu neuděláte. V opačném případě nechápu, co tady pohledáváte.


 ___________________________________________
Pozn.:
V roce 2013 se do kin chystá filmová adaptace. V roli Hit-Girl se vrátí božská Chloë Grace Moretz, roli dementa obsadí opět Aaron Johnson. Pevně věřím v obsazení Dolpha Lundgrena s kozama do role Mother Russia. Režíruje nějaké neznámé ucho. Mattthew Vaughn adaptuje a dělá dohled, tak snad se to nepodělá. Předpokládám, že film bude oproti komiksu výrazně měkčí, střílení nevinných dětí do obličeje je v Hollywoodu naštěstí tabu. Ale doufám, že Chloë si Dolpha podá :)

A také se dočkáme českého souborného vydání ze stáje nakladatelství CREW.
Zuřivec je čůro. Ať žije Nářez!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.