pátek 19. října 2012

Nemesis

Mark Millar & Steve McNiven


What if Batman was a total cunt?

Jak by to vypadalo, kdyby se dal Batman na dráhu superzločince ve světě bez superhrdinů? A odpovíme si hned v úvodu: vypadalo by to možná zajímavě, kdyby scénář nepsal Mark Millar po těžkém úrazu hlavy.
Nemesis. Chlápek v zářivě bílém úboru s kápí a mléčně bílýma kontaktníma čočkama (nebo s očima permanentně vyvrácenýma na vrch hlavy, těžko říct) v úvodní scéně terorizuje tokijského policejního inspektora. Zároveň stihne vymazat z existence celou zásahovou jednotku, snažící se svého šéfa policie vyprostit ze zajetí a samotného inspektora pak nechá zajet rychlovlakem. V docela efektním záběru, nutno podotknout.


Nemesis je psychopat, co se ve volném čase (tedy pořád) zabývá týráním a zabíjením policejních důstojníků (a všech, co se poflakují poblíž) z různých koutů světa. Má neomezené finanční možnosti, výbornou fyzičku, bojový arzenál, který by záviděla nejedna vojenská mocnost a kdyby mu do postele skákala jedna modelka za druhou, klidně by mohl mít na vizitkách jméno Bruce Wayne. Ale ony neskáčou a v zápětí zjišťujeme, že náš rytíř v bílé zbroji se v civilu jmenuje Matthew Anderson.


Mattovi v útlém dětství šlápl na kuří oko horlivý detektiv, když odhalil lovecký spolek zbohatlíků, jež si dlouhodobě užíval nelegálního lovu volně pobíhajících teenagerů. Zvrácený spolek totiž vedli chlapcovi rodiče - otec stihl spáchat sebevraždu ještě před zatčením, matka však, těsně před rozsvícením na elektrickém křesle, pověřila svého synátora vykonáním pomsty. Cílem pomsty má být destrukce onoho důvtipného detektiva, který zapříčinil rozpad Mattovy rodiny. Malý Matthew byl po nešťastných událostech adoptován svým movitým strýcem a již v dětství vedl vlastní gang. S přibývajícímy léty své zločinecké schopnosti piloval k dokonalosti, přijal svou novou identitu a ve světě se začaly nápadně množit mrtvoly policistů. A až už jich jednoho vlahého večera v tokijském centru bylo více než dost, nastal čas vyrazit domů, do Washingtonu.


Šéf washingtonské policie, Blake Morrow, je oddaný katolík, milující manžel a rodič a skutečný badass polda, který se se zločinem nesere. A bohužel pro něj, právě on je prioritním terčem našeho antihrdiny. Nemesis do hlavního města vtrhne s grácií nukleární bomby, rovnou unáší prezidenta přímo z Air Force One speciálu (který nechá zřítit na město a na cisternu s naftou, okolo níž zrovna prochází matka s batoletem!) a v přímém televizním vstupu oznamuje: „It's time you hailed your new fucking Chief.“
Následuje vyvraždění dvaceti tisíc zaměstanců Pentagonu, únos Morrowových rodinných příslušníků, ruční likvidace hordy bachařů a další vylomeniny.

Ještě dodám, že na závěrečných stránkách vás čeká "zvrat", jež nemá absolutně žádný dopad a je výrazný asi jako myší uprdnutí v hurikánu. Poslední sešit vůbec zbytečně překrucuje fakta a s předchozího děje tak dělá jakousi frašku.


„Who are you?“
„I'm rich and I'm bored. What else do you need to know?“


Nápad sesmolit komiks se superhajzlem na tahu vyšel z hlavy Marka Millara, skotského rodáka známého, vzhledem k několika počeštěným titulům, i v našich končinách - Ultimates, Kick-Ass, Wanted nebo nejnověji Superman: Rudá hvězda by neměly chybět v knihovničce žádného komiksového nadšence. Původně slibná idea je zde však rozmělněna příliš plochým scénářem, pomrkáváním na fanoušky skrze opakující se odkazy (Nemesis je Batmanovo ďábelské dvojče, pochopili jsme to Marku!) a rádoby působivýmy zvraty v ději. Na ploše čtyř sešitů se toho dá vymyslet spousta, ale také se tam vejde spousta prvoplánového a obskurního násilí, tak proč si lámat hlavu, že?


Naštěstí se na tu všechnu řezničinu dobře kouká díky zvládnuté kresbě Steva McNivena (s Millarem spolupracoval již na sérii Civil War a pecce s Wolverinem - Old Man Logan). McNiven kombinuje jemnou linku s občasnou šrafurou a je vidět, že v širokoúhlých panelech si vyloženě libuje (sem tam si to ale "zapomene" doinkovat a exploze vedené čistou tužkou pak ztrácejí na intenzitě). A Nemesis je v tom bílém trikotu vážně sexy (takovým tím neškodným způsobem, nikde nic ztopořeného nemám, díval jsem se). McNivenův styl mi připomněl mladšího Johna Romitu (Kick-Ass) nebo J. G. Jonese (Wanted) - ten Millar si své spoluautory nejspíš pěstuje někde na farmě.

Nemesis není špatný komiks, dějově to sice není žádné terno, ale perverzní obrázky to celkem jistí. Díru do hlavy vám to nevypálí... čistý průměr, ať nežeru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.