čtvrtek 24. ledna 2019

Filmová sklizeň: Best of 2018




Loňské sněhy jsou fuč, za okny mrzne až praští a tak opět uzrál čas na ohlédnutí se za uplynulým filmovým a seriálovým rokem. Osmadvacet navštívených projekcí hovoří jasně, pohodlnému přítmí kinosálu se furt nic nevyrovná a dokud nám ta lokální (mini)kina nezavřou, budu tam pečený vařený i letos. Z tuzemské produkční nadílky si mou plnou pozornost zasloužil snímek jediný, Domestik (r. Adam Sedlák) uhranul důrazným audiovizuálem i hereckým přednesem a byl z toho zážitek, který ve mně rezonuje dodnes. Docela výrazně u mě ochladl zájem o spektákly vycházející z komiksových předloh, kinoprojekce Avengers: Infinity War (r. Russo Bros.) a pokračování Deadpoola (r. David Leitch) jsem si ještě dopřál, ale ten zbytek nejspíš nebudu dohánět ani na alternativních nosičích. A může za to obzvlášť nedopečený Black Panther (r. Ryan Coogler), u kterého mi mozek vytékal ušima. Nějak jsem z toho vyrostl, či co. Navíc všechny ty naleštěné komiksovky vcelku hravě strčil do kapsy jeden maličký superhrdina s tváří Toma Cruise. Šestá Mission: Impossible (r. Christopher McQuarrie) s podtitulem Fallout měla vše, co u bijáků plných superhrdinů již nějakou dobu postrádám. Tedy zdravý nadhled, svěží nápady a fyzickou akci s téměř hmatatelnou dynamikou. Ethan Hunt si tak celou skvadru z Avengers dává k večeři.



Se synkem jsme si dostaveníčko v kině dali pětkrát, mimo animáků (Coco, Úžasňákovi 2, Asterix a tajemství kouzelného lektvaru) bych vypíchl velmi povedený spin-off Transformerů Bumblebee (r. Travis Knight), který to u mě dotáhl až na překvapení roku. Po všech těch dutých autobotích taškařicích je to moc příjemná změna. Názorový rozkol ovšem stále panuje u pokračování Jurského světa. Zatímco mně se během projekce Zániku říše (r. Juan Antonio Bayona) chtělo několikrát umřít, synátor film staví na piedestal nejvyšší a ve svých sedmi letech jej označuje za snímek desetiletí. Ale plně mu rozumím, mně by v tom věku také praskaly cévy nadšením. Ve své podstatě je to furt poctivě natočené dinosauří drámo a to, že se skoro celé odehrává v jednom domě, je už zanedbatelné. Vedle tradiční hollywoodské záplavy se našlo místo také pro maďarské existenciální scifíčko Měsíc Jupitera (r. Kornél Mundruczó), dánské komorní superdrama Tísňové volání (r. Gustav Möller) či nekonvenční psychoanalýzu Jack staví dům (r. Lars von Trier), norské mezilidské bahínko Co tomu řeknou lidi (r. Iram Haq) a francouzskou taneční fantasmagorii Climax (r. Gaspar Noé). Ve všech případech se jedná o kvalitní podívanou a ani u jedné z projekcí jsem neusnul.



Pozastavil bych se ještě u fenoménu jménem Netflix, jenž do nás vedle původní seriálové tvorby začíná ve slušném měřítku ládovat i kousky celovečerní. A že je opravdu na co koukat! Annihilation (r. Alex Garland), 22 July (r. Paul Greengrass), Apostle (r. Gareth Evans), The Night Comes for Us (r. Timo Tjahjanto), Outlaw King (r. David Mackenzie), Bird Box (r. Susanne Bierová) a v neposlední řadě velkolepá Roma (r. Alfonso Cuarón) by se na velkém filmovém plátně rozhodně neztratili a jsou tak přinejmenším patrným příslibem k tomu, že nám americký streamovací gigant přímo pod nos naservíruje nejednu zajímavou chuťovku i v budoucnu. Z chystaného Irishmana (r. Martin Scorsese) mám husinu na prdeli už teď.

Následující žebříček je omezen na desítku celovečerních titulů celosvětové produkce, s podmínkou, že se film v daném roce objevil v oficiální české distribuci (kino, online stream nebo DVD/Blu-ray). S přimhouřením oka se může umístit i snímek, který v české distribuci nevyšel a ani se v nejbližší době do distribuce nechystá. Musí však jít o opravdu výraznou pecku. Přidal jsem také novou rubriku pro význačné filmy a série, které mi v minulých letech unikly a já se k nim dostal až nyní s křížkem po funuse.



TOP 10 (FILM 2018)

06. / Roma
07. / Vdovy
08. / Odnikud
09. / Já, Simon
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou:

Příjemné překvapení: Bumblebee

Zklamání: Predátor: Evoluce

Srágora roku: MEG: Monstrum z hlubin

S křížkem po funuse: Den patriotů (2017)

Uplynulý ročník hlásí čtyřicítku nakoukaných sérií. Více jsem toho nestihl, takže není zbytí, je nutné to trochu očesat. Letos ten černý Petr vyšel na Živé mrtvé, nad kterými jsem po celé řadě tvůrčích přešlapů definitivně zlomil sukovici a dále se budu držet už jen Kirkmanovy komiksové předlohy, jež ani po třiceti vydaných knihách stále neztrácí dech. O tom, že Netflix do nás sype jednu pecku za druhou jsem psal už loni a nic moc se od té doby nezměnilo. Z novinek bych vyšťouchl nekompromisní cyberpunk Altered Carbon nebo futuretro podivnost Maniac, ovšem konkurence nezahálela a na palbu nenasytného internetového obra reagovala drtivým protiútokem. Sheridanův Yellowstone či minisérie Waco s Taylorem Kitschem (Paramount Network) jsou vskutku působivé nálože, s těžkým kalibrem se vytasily i Ostré předměty (HBO), zbraně hromadného ničení však tentokrát opanovala řada špionážních senzací. Jack Ryan (Amazon) s Johnem Krasinskim vytřel zrak asi všem, Condor (Audience) je svěží adaptací knižního thrilleru Šest dnů Kondora, sedmá sezóna Ve jménu vlasti (Showtime) dlouhodobě nepolevuje a stále sype esa z rukávů, Park Chan-wook v The Little Drummer Girl (BBC) přetavil stejnojmennou předlohu Johna le Carrého ve strhující vír tajných služeb, finální sezónou se s diváky rozloučili Takoví normální Američané (FX), přičemž jedno oko nezůstalo suché a The Looming Tower (Hulu) to u mě s božským Jeffem Danielsem v roli záletnického šéfa protiteroristického centra FBI s přehledem vyhrála na celé čáře.



TOP 10 (SERIÁL 2018)

01. / The Looming Tower (minisérie)
02. / Jack Ryan (1. sezóna)
03. / Daredevil (3. sezóna)
04. / Útěk z vězení v Dannemoře (minisérie)
05. / Yellowstone (1. sezóna)
06. / Volejte Saulovi (4. sezóna)
07. / Ostré předměty (minisérie)
08. / Takoví normální Američané (6. sezóna)
09. / Narcos: Mexico (1. sezóna)
10. / Waco (minisérie)
____________________________________________________

Co zůstalo těsně pod čarou:
American Crime Story (2. sezóna)
Altered Carbon (1. sezóna)
Miliardy (3. sezóna)
Ozark (2. sezóna)

Příjemné překvapení: Dabing Street (minisérie)

Zklamání: Příběh služebnice (2. sezóna) / Dům z karet (6. sezóna)

S křížkem po funuse: The Marvelous Mrs. Maisel (1. sezóna)

A co letos? Hned zkraje roku to slušně projel Skleněný (r. M. Night Shyamalan), jenž měl potenciál zbořit příští žebříček, ale nakonec z toho bylo akorát mrzení. Dál už by to mohlo být jenom lepší, čeká nás brutální nálož s Melem Gibsonem a Vincem Vaughnem Dragged Across Concrete (r. S. Craig Zahler), staří pardálové Robert De Niro, Al Pacino a Joe Pesci zazáří v drsné gangsterce Irishman (r. Martin Scorsese), hvězdně obsazená dobovka Once Upon a Time in Hollywood (r. Quentin Tarantino) zadupe vše ostatní do země, třetí štace ultimátního zabijáka Johna Wicka (r. Chad Stahelski) spolu s novým Terminátorem (r. Tim Miller) a navrátivší se Lindou Hamiltonovou zadrnkají na strunu guilty pleasure, čtvrté Toy Story (r. Josh Cooley) je tu možná už trochu na sílu, ale my v tom kině určitě budem, na Jokera (r. Todd Phillips) s Joaquinem Phoenixem se těším jako malej, akční scifíčko Gemini Man (r. Ang Lee) by mohlo zase krapet nakopnout kariéru Willa Smithe a v prosinci se všichni sejdem na projekci deváté epizody Star Wars (r. J.J. Abrams), která uzavře jedno velkolepé dobrodrůžo z předaleké galaxie. Bude to dobrý rok.




Předchozí ročníky zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.