úterý 28. května 2013

Happy!

Grant Morrison & Darick Robertson


Nicholas Sax býval nejlepším detektivem na oddělení, dostal i nějaké to vyznamenání, měl slušně rozjetou kariéru a doma krásnou ženu. To všechno je dávno pryč a Nick Sax je nyní zapšklý člověk a nájemný vrah, který vydělané peníze investuje do chlastu, sexu a léčby ekzému. Drsný řízek, o kterého byste si neopřeli ani kolo (a když už, tak jenom jednou) a jemuž se i ty nejošklivější prostitutky vyhýbají obloukem. Hovado jak vrata od chlíva, co neustále bombarduje své okolí slovíčky začínajícími na "f" (farář, fujara, fritéza,... prostě samé vulgarismy) a kdybyste po něm chtěli usměv, musel by prodělat plastickou operaci. A tahle mlátička momentálně dělá pro jistého pana Modrého, místního bosse podsvětí, jenž má pod palcem nejen gaunery, ale i zkorumpovanou policii.


„Fuck you! Just fuck the fuck off!“

Blíží se Vánoce, svátky klidu a pohody a Nick jde po krku trojici bratrů Fratelliových. Dva už mají koledu za sebou a zrovna když se Nick chystá odrovnat toho třetího, schytá ze zálohy zákeřnou kulku. Nick je ovšem borec co práci dotahuje do konce, takže i posledního rodinného příslušníka čeká velmi krátká budoucnost. Dřív než jej Nick odpraví, snaží se ho nebohý mafiánský synek uplatit ohromným balíkem peněz, ke kterému znají přístupové heslo pouze on a jeho zesnulí bratři. PRÁSK a náš antihrdina s úšklebkem „Fucking password, my ass." odchází ze scény. Venku na ulici se ale kácí k zemi a probouzí se až v sanitce při převozu do nemocnice. Střelné zranění si ruku v ruce se srdečním infarktem vybírají svou daň.


„Tonight, torture is my mistress.“

V sanitce se mu zjeví maličký, opeřený, modrý jednorožec s křidélky a králičími ušisky, který se představí jako Happy. Těžko říct, zda je za tím kombinace silných sedativ a otupující bolesti nebo jsme svědky skutečné anomálie, Nick každopádně nemá náladu poslouchat žvásty nějaké roztomilé halucinace. Malý koník je však neodbytný, v nemocnici Nickovi vysvětlí, že není žádná pohádková entita, ale imaginární přítel a žádá jej o pomoc. Údajně jako jediný může zachránit jakousi dívenku jménem Hailey. Tou dobou už jdou po Nickovi mafiánští (ne)přátelé jeho obětí včetně bývalých kolegů z policejního oddělení a to s jediným cílem - vytřískat z něj přístupové heslo k mafiánským pokladům.


„Blue horse, my ass.“

Chvílemi jsem měl pocit, jakoby nám v Image Comics zapřeli nulté číslo. Nevíme, kdo je Hailey a nevíme proč ji má Nick zachraňovat. Malý náznak je až na poslední straně druhého čísla a teprve ve třetím se Nick od modráska dozví o jakémsi zlém muži, který ubližuje dětem. Ve flashbacku nahlédneme do Nickovy minulosti a zjistíme že pan Modrý je škaredá píča. A pak to přijde, scenáristický majstrštyk ve třetím čísle rozehraje perfektně vygradovanou scénu ve vlaku a v závěru nasadí tvrdý cliffhanger. Čtyřdílná minisérie Happy! se sakra povedla, čeká vás zvrácený Santa Claus na drogách, děti zabalené do vánočních dárků a spousta libového násilí. Čistě bez spoilerů - Morrison je génius.


„Don't look in the toilet, Nick. Someone's drowned a giant brown squirell.“

Ano, ten Grant Morrison, který nám ukázal šílenství v ryzí podobě (Batman: Arkham Asylum), zamotal hlavu mnoha komiksovým fandům (The Invisibles), rozebral Temného rytíře až na dřeň (Batman: R.I.P., Batman: The Return of Bruce Wayne), zabil Robina i bez telefonického hlasování (Batman: Incorporated), dal zbraně hromadného ničení do paciček domácím zvířátkům (We3) a sem tam si našel čas i na nějaké to "čtení pro děti" (JLA, New X-Men). V současnosti se věnuje sériím Animal Man a Action Comics. Tenhle vytížený rodák ze Skotska se vyznačuje nejen silným přízvukem (viz parádní rozhovor Kevina Smithe), ale hlavně vytříbeným citem pro psychologické pitvání postav. Jeho scénáře se navíc občas chlubí i velkou mírou ujetosti či osobitým smyslem pro humor. A právě to je příklad minisérie Happy!, bizarní "punisherovky" s modrým jednorožcem.


Kresba Daricka Robertsona (Transmetropolitan, The Boys, Fury) je přehledná, detailní a krvavá. Kontrast humusáckého, ekzémem prorostlého Saxe a ryze disneyovské postavičky Happyho je naprosto šílený. Na tohle musel padnout alespoň pytel LSD.


Pokud máte něžnou duši, milujete poníky a nedáte dopustit na starou animovanou Sněhurku, jděte do prdele. A vy ostatní po tom sáhněte dřív, než vám uhnije genitál.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.