neděle 18. listopadu 2012

Bodycount

Kevin Eastman & Simon Bisley


COWA'mothafucka'BUNGA! 
Dáma v nesnázích, chlápek s hokejovou maskou, nájemný zabiják a jeden nasraný ninja. Želví ninja.

New York. Pár místních křupanů "řeší politiku" nad pivem. Hospodská rvačka vrcholí, dva nařachaní týpci si dávají po hubě, načež jeden druhého prohodí oknem na ulici, shodou okolností rovnou do cesty okolo prchající ženě. Té jde po krku zabiják, který si nebere servítky a kosí vše, co mu stojí v cestě.
Flashback. Hong Kong. Ona záhadná žena si říká Midnight a je členkou místní mafie, jež se právě vrhá do jakési nekalé akce. Tu ovšem překazí policejní zátah, postřelená Midnight prchá z místa činu a protože se nehlásí na mafiánském ústředí, je rovnou obviněna z práskačství a odsouzena k záhubě. Vykonavatelem popravy má být její bývalý partner a špičkový asasín Johny Woo Woo (mrk, mrk).


Střih zpět do New Yorku. Řízek, který dostal na budku a přistál u nohou Midnight je Casey Jones (zelení už vědí), na vzájemnou představovačku ale není čas, zpoza rohu si to hasí Johnnyho partička s kvérama a kropí všechno živé. Johnnymu se podaří dostat na mušku Caseyho a Midnight, když v tu chvíli, vteřiny před jejich jistou popravou, zasahuje antropomorfní želví mutant. Z požárního schodiště seskočí Raphael, želví ninja z populárního televizního seriálu pro děti a vyzbrojen párem pro něj ikonických "trojzubců" (tzv. sai) se pustí do najatého vrahouna. A nutno dodat, že se s ním zrovna nemazlí. Nefalšovanou řezanici však přetne policejní siréna a naše trojice prchá do šera nočních stínů. To je děj prvního sešitu čtyřdílné minisérie Bodycount z choré hlavy Kevina Eastmana (mimochodem, jednoho z tvůrců původního komiksu Teenage Mutant Ninja Turtles z roku 1984).


Ústřední trojice se poté oťukává a s Johnnyho gangem v patách se přesouvá do Pittsburgu, kde na Midnight čeká nemilé překvapení. Raphael přichází na chuť střelným zbraním (dýky sai nadobro odkládá), do případu se společně s FBI zaplétá hongkongský detektiv prahnoucí po dopadení nebezpečného krajana a na závěr se v ulicích Pittsburgu rozpoutá pravé peklo, ve kterém má podstatnou roli hokejový puk Wayna Gretzkyho. Nikdo nezmíní ostatní členy želvího klanu, reportérku April O'Neilovou ani pizzu.

„Hah, hah, ho, ho! Man I love this gun shit. Eat hot lead you punks!“
„Raph dude, chill bro, this is geting a bit... insane?!“
„Kill man kill! It's what they want dude, hah hah!“

(Raphael byl vždycky tak trochu pruďas)


Jestli nějaký přívlastek dokonale vystihuje Bodycount, pak je to násilný. Nebo brutální. Pokud bychom hledali citoslovce, tak jedině TRRRRRRRRRR! (tak nějak v komiksech zní samopal UZI). Čistý akční výplach jehož hlavními ingrediencemi jsou hektolitry prolité krve, explicitní náhledy do lebečních dutin, třísnění mozkomíšních tekutin a ustřelování končetin. No a ta želva.

Těžko říct, čí konkrétně byl nápad sebrat dětem oblíbeného hrdinu a strčit ho do mlýnku na maso. Vydavatelství Image (tehdy v roce 1996 pod křídly spoluzakladatele Erica Larsena) se zkrátka rozhodlo šokovat veřejnost. Sklidilo četná uznání pobavených čtenářů, ale i výrazy pohrdání od zástupu znechucených fanoušků skotačících želviček. Jedno je jisté, Bodycount by byl tuctová a zavrženíhodná vyvražďovačka, nebýt jednoho detailu. Ten detail se jmenuje Simon Bisley. Britský vládce tužky, mistr surreálných čmáranic (Lobo: Poslední Czarnian, Batman/Judge Dredd: Rozsudek nad Gothamem) i téměř realistických malůvek (Sláine: Rohatý bůh) a žádaný autor obálek k sešitovým sériím (Doom Patrol, Hellblazer). Bisley kreslí komiksy spíše svátečně, ale když už ho někdo dokope k činnosti, vesmír se otřásá v základech. Zde předvádí to, co umí nejlépe - nervní hysterickou kresbu na pomezí umění a šílenství. Pokřivená graffiti karikatura jatečních slavností. A ty obálky by měly viset v Louvru.


Ať už si libujete v amerických superhrdinských eposech, evropském artu nebo japonských prasárnách, zkuste na chvíli vypnout a užít si tenhle masakr ze staré školy. Prospějete tím potlačovanému vnitřnímu já, které sní o kariéře řezníka.



Pozn.: Při rešerších jsem narazil na tohle. Jo, svět je zvrácený :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.