úterý 31. července 2012

Věčná válka


Joe Haldeman


Jelikož vydavatelství Crew před nějakým časem na náš trh uvedlo komiksovou verzi Věčné války, rozhodl jsem se doplnit si vzdělání a načetl k tomu literární předlohu. Nejprve jsem k tomu přistupoval opatrně, s rozvahou a klackem v ruce, přece jen další Stoneovská variace na prach a špínu války ve Vietnamu by se už mohla zajídat. Co tam pak ale dělá ta Hvězdná pěchota?

První část knihy je víceméně popisná - vojín Mandella prochází vojenským výcvikem, aby pak se svou jednotkou mohl bojovat proti emzákům. Ke střetu nakonec dojde, vojín přežije a je odlifrován zpět na Zemi, kde je jakožto veterán s poctou propuštěn do civilu. Potud nic, co by se dalo považovat za klasiku žánru. Ovšem zbylé dvě části knihy to vytahují hodně vysoko. Ono se totiž k těm emzákům musí nejprve jaksi doletět (o tom 'jak' je zde téměř vědecky doloženo, takže si i teoretičtí fyzikové přijdou na své) a takové mezigalaktické cestování zabere trochu více času. Tedy MNOHEM více. Když se tedy náš hrdina vrátí zpět na svou domovskou planetu, ze světa, který znal před odletem již mnoho nezbývá. Populace přetéká z kontinentů, jídlo je na příděl, lidstvo žije v permanentním strachu a vše diriguje despotická OSN. Mrazivý zážitek. Nezbývá nic jiného než se rychle zdekovat a přihlásit se znovu do služby. Závěrečná část knihy je o dalším mezigalaktickém tažení, tentokrát se však pohybujeme již v řádu stovek let, kdy je Mandella v aktivní službě a společně s ním sledujeme změny ve společnosti. A vymýcení heterosexuality je jen jednou z mnoha. Zkrátka chuťovka. 

Nevím jak dlouho tohle dílo Haldeman sepisoval, ale je zde vidět celkem razantní progres v jeho psaní. Zatímco úvodní část se zdá být mdlá a bez svěžího nápadu, zbylé dvě, a ta třetí obzvlášt, jsou plné originálních myšlenek a i forma je více vypilovaná, čte se to prakticky samo. Úplný závěr mě vyloženě dojal. Celé je to samozřejmě o nesmyslnosti války, ať už té ve Vietnamu nebo kterékoliv jiné, ale způsob jakým je to odvyprávěno je rozhodně neotřelý. 

To, jak se s látkou popasoval belgický kreslíř Marvano v oné komiksové adaptaci si nesmíte nechat ujít. Obrázková Věčná válka pocity jen umocňuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.